vineri, 17 aprilie 2015

Lansarea volumului de versuri „Imun la naupatie” de Vitalie Răileanu



Volumul a fost editat în prestigioasa colecţie „Opera Omnia”, Editura Tipo Moldova, Iaşi, 2014. Lansarea a avut loc în cadrul Cenaclului literar-artistic „Chișinăul nocturn pierdut între cărți”, de la Filiala „Ştefan cel Mare”, moderat de scriitorul Nicolae Spătaru, care a mulţumit din start autorului - criticului şi cercetătorului literar Vitalie Răileanu, pentru acceptarea de a participa la o discuţie asupra acestui volum de versuri.
Pentru început, poetul Vitalie Răileanu a venit cu unele confesiuni / amintiri  despre importanţa cărţii şi a lecturii în viaţa sa. Aceste versuri un timp le-a ținut în sertare, iar apoi poetul Nicolae Esinencu l-a încurajat să mai scrie versuri, după ce a citit unele din ele. Consideră că scrie o poezie liberă, nu a ținut să o încorseteze în teme anume. Apoi a citit versuri noi, scrise pe foi A4. Se lipesc  în memorie și dăinuie, pentru un timp mai mult decât rostirea lor, unele gânduri expuse de eroul liric al acestor versuri: Eu palpitez dizolvându-mă în amintiri;  Eu voi înota spre furtună; Corăbiile mari și marinarii obosiți nu pot adormi, Sunt însinguratul creat de tine...
Toți ați simțit marea și valul? – a ținut să întrebe Nicolae Spătaru. Răspunsul afirmativ se citea în ochii și pe chipurile celor prezenți – scriitori, prieteni, colegi de la Biblioteca „Onisifor Ghibu”.
A urmat o discuţie consistentă, între colegii de breaslă şi poetul Vitalie Răileanu.

Scriitorul Nicolae Rusu, a recunoscut că această carte – Imun la naupatie –  l-a făcut curios să o citească, prin însăși titlul său. La finele lecturii a dedus trei direcții/teme ale expunerii gândurilor de către autor: furtună, confesiuni, singurătate. Apreciază că în partea a doua a volumului, apare un nou motiv – căutarea persoanei iubite.

Citind, mai întâi, autograful lăsat de autor pe cartea Imun la naupatie, în care îi aduce mulțumiri pentru că l-a catalizat la editarea acestor versuri, scriitorul Vladimir Beșleagă, a ţinut să remarce că se mândrește cu acest fapt, deoarece este o carte cu versuri fine, delicate, de o subtilitate fantastică. 

Imun la naupatie este o carte care ne învață altfel a gândi, consideră scriitorul Andrei Burac. Poezia lui Vitalie Răileanu este o poezie gândită, citită, adică bazată pe lecturi de calitate. Autorul coboară adânc în ceea ce scrie.



O analiză literară profundă și argumentată a prezentat Ivan Pilchin, profesor al Universității de Stat din Moldova. Este o carte-confesiune a unei experiențe trăite / asumate. La finele lecturii se conturează un portret al personajului liric ce oscilează mereu – fie așteaptă, fie caută. La părerea sa Imun la naupatie ar simboliza imun la oscilările vieții. În versurile din acest volum, scrise pe un ton confesiv, se resimte căutarea unui Absolut, a Divinității, se pare că autorul are predilecție pentru mit.

Prima impresie a lecturii poeziilor din cartea lansată  a fost descoperirea unui alt Vitalie Răileanu, care mult timp a ascuns poetul din el, a menţionat în alocuţiunea sa Maria Pilchin, magistru în filologie. În versurile incluse aici personajul liric  este  un om înțelept, care reprezintă, de fapt, un alter ego al autorului.
Originale gânduri și întrebări aduce lectura acestor poeme,  ale unor plecări și ale unor reveniri, a conchis scriitorul Dumitru Crudu, directorul Bibliotecii „Ștefan cel Mare”. Se caută ce? Tinerețea pierdută, care este ca un fum de asupra livezii și rămânem doar cu amintirile? În viziunea sa poetul Vitalie Răileanu a dăruit cititorilor un volum de poezii existențialiste, în care sunt prezentate retrăirile  eroului liric pe un vas al vieții personale.

A căzut întru totul de acord cu antevorbitorii și scriitoarea Călina Tifan, menționând surpriza de a citi o carte de versuri a unui critic literar, deoarece ei sunt mai întâi teoreticieni ai creației literare.
Tânărul actor Artiom Oleacu, a venit cu un recital al versurilor din cartea lansată.
La finele activității publicul a avut iarăși plăcerea de a fi printre primii ascultători / admiratori ale unor noi versuri ale poetului Vitale Răileanu. Versuri scrise pe foi A4, care, sperăm noi, nu se vor mai rătăci mult timp, stinghere, în sertare, regăsind cât mai curând calea spre lumina tiparului.
Mult succes şi inspiraţie poetică, domnule Director al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu