luni, 27 aprilie 2015

Onor la Tricolor!

Ziua drapelului naţional al Republicii Moldova

         Astăzi se împlinesc 25 de ani de la oficializarea Tricolorului ca drapel al Republicii Moldova. 
         Revenind, la simbolistica naţională, trebuie precizat că îmbinarea şi dispunerea culorilor albastru-galben-roşu pe drapelul de stat nu reprezintă un moft sau o întâmplare, ci o recuperare şi reafirmare a adevărului istoric. Această cromatică ne defineşte ca popor şi se regăseşte pe flamurile medievale, pe frescele mănăstireşti, pe icoane şi, nu în ultimul rând, pe blazoanele boiereşti şi domneşti (mai ales în perioada domniilor regulamentare). Iar odată cu formarea naţiunii moderne româneşti, tricolorul întruchipează idealul nostru de Libertate (începând cu Revoluţia paşoptistă) şi de Unitate (în contextul dublei alegeri a lui Al. I. Cuza).

Expoziţie pe pian
         În contextul invaziei de panglici bicolore, ba roş-albastre, ba negre-oranj, avem datoria să ne onorăm tricolorul şi să respingem ofensiva simbolistic-propagandistică a forţelor revanşarde şi ostile fiinţei noastre naţionale. În fond, un drapel poate exista şi fără stema imprimată pe el, dar nu şi fără stima cetăţenilor. (Ion Mischevca din Adevărul, nr.73, 2015)
   

     Cu ocazia acestei sărbători, Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat o expoziţie tematică de carte, unde puteţi afla mai multe lucruri interesante despre drapelului naţional al Republicii Moldova.

Vă aşteptăm la bibliotecă!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu