joi, 30 aprilie 2015

Un dialog de la suflet la suflet cu Elena Curicheru-Vatamanu

    

Biblioteca „Onisifor Ghibu”, în colaborare cu Liceul Teoretic „Minerva”, a organizat joi, 30 aprilie 2015, o întâlnire cu Elena Curicheru-Vatamanu, fiica scriitorului Mihail Curicheru, autorul volumului de nuvele „Petale de mac”, numită de academicianul Mihai Cimpoi – un mic roman.
Criticul şi istoricul literar, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” Vitalie Răileanu a accentuat importanţa programului de lectură Chişinăul citeşte o carte şi a menţionat că Petale de mac de Mihail Curicheru este o carte care nu-ţi răpeşte timpul, o carte care te îndeamnă spre bonomie, un frumos roman confesiune cu final suspendat.
      Elena Curicheru-Vatamanu şi elevii claselor a X-a şi a XI-a au avut un dialog de la suflet la suflet. S-a vorbit despre Mihail Curicheru, profesorul care a construit o şcoală, cel care a început să scrie romane, nuvele şi a semnat pagini de publicistică. Din păcate, a fost deportat, iar la vârsta de doar 33 de ani se stinge din viaţă…
       Elena Curicheru-Vatamanu şi-l aminteşte pe tatăl său ca fiind un om cald, inimos, un om pe care l-au iubit copiii. Nuvela Petale de mac e o trăire profundă de dragoste, ce are ca subiect căutarea sufletului-pereche perfect. O adevărată descoperire a fost faptul că această carte este autobiografică. Nuvela Petale de mac e asemenea unui cântec întru dragoste, dialogurile sunt de o sinceritate adolescentină, iar suflul descrierilor e actual şi în mileniul III.  
        La sfârşitul discuţiei, doamna Elena Curicheru-Vatamanu a donat Liceului Teoretic „Minerva” două cărţi semnate de Ion Vatamanu şi două cărţi Petale de mac de Mihail Curicheru invitându-i pe toţi elevii la lecturi utile şi bine conturate în timpul prezent.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu