miercuri, 29 aprilie 2015

Programul municipal „Chișinăul citește o carte” – ascensiune culturală prin lectură!



Un alt grup de cititori ai Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, elevi ai Colegiului Politehnic din Chișinău și ai LT „Spiru Haret” au avut dorința de a dialoga cu scriitorul Emilian Galaicu-Păun. Un cuvânt în susținerea lecturii volumului „Țesut viu. 10x10” au avut de spus colegii de breaslă ai scriitorului.


Publicistul și editorul Gheorghe Erizanu a prezentat colecțiile de carte inițiate de Editura „Cartier”, accesibile pentru cititorii de toate vârstele. Volumul „Țesut viu. 10x10” de Emilian Galicu-Păun a apărut în una din cele mai prestigioase colecții a acestei edituri– „Cartier popular” – colecție a cărților autorilor afirmați deja în literatura română, care au trecut girul citirilor.


Criticul literar Mircea V. Ciobanu în alocuțiunea sa a menționat că pentru el marea plăcere a lecturii acestui roman este în fiecare literă tipărită în carte. Pergamentul pe care este scrisă cartea – este însăși viața, pielea autorului. De fapt stăpânul adevărat al oricărei cărții este cititorul și nu autorul, iar cititorul fiecare în felul său înțelege mesajul cărții. Uneori textul, forma lui – sunt mai importante decât însăși drama narațiunii. Și aceasta se referă în totalitate la volumul „Țesut viu. 10x10” al scriitorului Emilian Galaicu-Păun.

 „De mulți ani am frânt gâtul retoricii tradiționale” – a ținut să remarce și scriitorul Emilian Galaicu-Păun, reiterând în fața celor prezenți evenimente importante din viața sa, care au contribuit la scrierea acestei cărți. Cele zece istorii, cuprinse în cele zece capitole ale cărții, au o compoziție tragică, în esența lor, combinate cu poante ironice.  În general nu-i plac cărțile confortabile, ca un fotoliu, pe care le citești fără nici o emoție. Autorul a dat și unele sfaturi de lectură. Cartea poate fi citită în două moduri: urmărind cronologia evenimentelor sau se poate aborda o lectură textualistă, fără a atrage atenția la timpul evenimentelor descrise.

Un cuvânt de admirație pentru creația scriitorului Emilian Galaicu-Păun și cartea sa „Țesut viu.10x10”, lectura căreia te provoacă la viață, la acțiune – a venit din partea poetei Tatiana Afanas-Creciun.

Sergiu Orehovschi, profesor de limbă și literatură română a Liceului Teoretic „Spiru Haret” a adus mulțumiri Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, pentru posibilitatea de a participa cu elevii săi la altfel de ore de literatură română, în care ei au posibilitatea de a dialoga pe viu cu scriitorii și a venit cu inițiativa, către scriitori, critici literari,  editori – de a organiza așa dialoguri/prelegeri despre literatura anilor ’80-’90 și cu profesorii de limbă și literatură română, în cadrul întrunirilor profesionale.
Cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a adresat tinerei generații, aflată la acel moment în Sala Nuciferă a bibliotecii, unul din motivele participării la Programul municipal „Chișinăul citește” – astfel se obține ascensiunea spirituală prin lectură!


Invitația este valabilă pentru toți doritorii de a gusta din plăcerea lecturii unei cărți spectaculoase – „Țesut viu.10x10” de Emilian Galaicu-Păun.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu