vineri, 15 februarie 2013

Efervescenţa creaţiei lui Iulian Filip


Întâlnirea mea cu cartea
este partea
vieţii mele – mai miezoasă”
(Iulian Filip)

În acest an, aniversar pentru el, scriitorul Iulian Filip este şi mai efervescent, venind cu noi cărţi pentru cititori, realizând un frumos vernisaj al picturilor sale în Complexul Expoziţional „Constantin Brâncuşi, reuşind să fie omniprezent la multe întâlniri de creaţie.
De curând, multiplele faţete ale talentului lui Iulian Filip au fost în atenţia publicului invitat la biblioteca „Onisifor Ghibu” la lansarea a două cărţi recent editate – Vorbitul de bine la românii basarabeni : Îngândurări iuliene” (Ch., 2013) şi placheta de versuri „Pentru întâlnirea cu tine” (Ch., 2013), fiind inaugurată şi expoziţia de pictură şi grafică „Turle şi ecou de poeme”.
Admiraţia pentru creaţia neobositului maestru al cuvântului, aprecieri şi mulţumiri pentru colaborarea frumoasă cu Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” – din partea bibliotecarilor aflaţi în Sala nuciferică a Filialei „Onisifor Ghibu” – i-au fost aduse de Lidia Kulikovski, director general. Iulian Filip îşi confirmă mereu creativitatea în diverse concepte – combină cu succes poezia, grafica, pictura, muzica. Dialogul cu publicul îl face deseori altfel – prin linii nu prin cuvinte. Scriitorul percepe viaţa ca un tărâm al posibilităţilor. A ajuns la 65 de ani cu 65 de volume editate. Şi acum lucrează la două proiecte comune cu BM „B. P. Hasdeu”. Este omul cel mai înnoitor de sine, întotdeauna merge spre „acasă” şi ne îndeamnă şi pe noi să facem acelaşi lucru. Şi în cartea care se lansează Iulian Filip pune întrebări cititorului, prin versurile sale:
Cartea cărţilor deschisă-i
la o pagină nescrisă –
viaţa ta la jumătate.
Cum o scrii? Ce fel de urme
înţelegi să laşi pe lume?
Drumul tău – un rând de carte.

Scriitorul Ianoş Ţurcanu ne-a atras atenţia la frumoasa şi bogata expoziţie de carte din sala bibliotecii cu un melancolic generic „Iulian Filip – pom cu rădăcină visătoare”, menţionând că din an în an se îmbogăţesc expoziţiile, dedicate acestui scriitor, cu noi şi noi cărţi. Un om talentat şi integru în tot ce face, o efervescenţă de idei – acesta este Iulian Filip. Placheta de versuri care se lansează are titlul „Pentru întâlnirea cu tine”, autorul având în vedere, probabil, întîlnirea cu cititorul, căruia îi adresează multe gânduri ale sale. Şi mai multe gânduri şi evenimente din viaţa scriitorului vor afla cititorii celeilalte cărţi lansate, a cărui subgeneric ne vorbeşte din start că putem fi martorii „Îngândurărilor iuliene”.

Despre armonia şi limbajul artistic, netradiţional şi expresiv la maximum, al picturilor şi creaţiilor din ceramică ale lui Iulian Filip au vorbit – în cadrul vernisajului – criticul de artă Tudor Braga şi artistul plastic Andrei Mudrea. Sunt nişte tablouri cu semnificaţii duble, cu titluri de excepţie, care, atunci când le admiri, te duc într-o lume fantastică. Formula sfântă a vieţii „Dai ce ai – ai ce dai”, realizată de el în una din pânzele sale, reprezintă şi pe Omul Iulian Filip care dăruieşte celor din jur tot ce are – talent, creaţie, bunătate. Picturile, desigur, au dat un nou aspect, mai luminos şi enigmatic, bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
Sensibilizează spaţiul din jurul cărţilor, aceste activităţi şi manifestări – lansări de carte, întălniri cu scriitorii – care se organizează în biblioteci, a ţinut să remarce Iulian Filip. În lumea scrisului trebuie să fii ceea ce simţi, ceea ce eşti, să nu joci un rol oarecare aşteaptat de alţii de la tine, atunci te afirmi ca personalitate distinctă şi apreciată în societate – a fost mesajul de final adresat de scriitor elevilor de la Liceul „Spiru Haret” şi Liceul „Vasile Vasilachi”, care au fost numai ochi şi urechi pe tot parcursul activităţii, adresându-le şi îndemnul: „Faceţi ceea ce vă place şi ce vă este hărăzit să faceţi ! Nu vă temeţi de viaţă, sunt şi greutăţi şi bucurii!” .

Scriitorul Iulian Filip în cărţile sale vorbeşte despre prezent, dar fără să uite trecutul şi fără să înceteze să viseze viitorul – a scris Nicolae Dabija, prefaţându-i o ediţie de carte, şi noi credem că acest har şi dăruire de a crea Frumosul, de a susţine Spiritul acestui popor, va fi mereu vocaţia sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu