joi, 16 aprilie 2015

Săptămâna Creativităţii şi Inovaţiei

Cartea ca obiect de artă! 

"Să citești cărți bune este ca și cum ai purta o conversație cu cei
mai de seamă oameni ai secolelor trecute" (Descartes)

    Cărţile sunt în primul rând surse inepuizabile de cunoştinţe, ele sunt "cărăuşii civilizaţiei", spunea Barbara Tuchman. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa paralizată, iar gândirea şi meditaţia suspendate.

Există însă o adevărată artă din transformarea şi sculptarea cărţilor, practicată de artişti care nu au ţinut cont de avertismentul „nu îndoi paginile”. Nu doar că le-au îndoit, ci le-au dat forme atât de originale, încât au înzestrat cărţile respective cu noi valenţe artistice. Este vorba, bineînţeles, de cărţi vechi, cărora nu le mai acorda nimeni nicio atenţie şi ar fi ajuns, altfel, la reciclare. 
      Cartea devinne, astfel, obiect de artă. Ea este, în primul rând, un unicat. Nu în sensul textului semnat de un autor, ci pentru că a doua la fel nu va mai fi creată niciodată. Apoi, ea este menită contemplării. De la forma piesei, la materialul din care este construită, la cromatică şi desigur, la conţinutul ei format din imagini, luate din natură, din viaţa personală (fotografii, de exemplu), din simboluri cunoscute sau inventate, din litere care compun sau nu un text.

Ralph Waldo Emerson spunea: "Cel mai bine cunoşti un om dupa cărţile pe care le citeşte". Cum ar fi ca toate cărţile pe care le-ai citit şi pe care le-ai strâns într-o viaţă să fie aranajate frumos în casă? Dacă ai foarte multe cărţi pe care nu ştii pe unde să le mai pui, însă nu te înduri să le donezi sau să le ascunzi în cutii pe care să le uiţi apoi prin magazii, poţi realiza obiecte de mobilier speciale cu ajutorul acestor "vechi prieteni".

      





  
   Bibliotecile din întreaga lume se străduie să pună în valoare cărţile, organizând expoziţii cât mai originale.

Biblioteca "Onisifor Ghibu"
(Chişinău, Republica Moldova)
Biblioteca "Onisifor Ghibu"
(Chişinău, Republica Moldova)
Biblioteca "Onisifor Ghibu"
(Chişinău, Republica Moldova)











Biblioteca verticală!
                                                
  Biblioteca „Duiliu Zamfirescu” 
            (Vrancea, România)

   Biblioteca "Duiliu Zamfirescu”
                (Vrancea, România)

Biblioteca "Bogdan Petricecu Hasdeu"
(Chişinău, Republica Moldova)
  
    Vă invităm să vă expuneţi opinia cu privire la noile modalităţi de organizare a expoziţiilor de carte în biblioteci. Este acesta un element atractiv pentru cititori?  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu