miercuri, 1 aprilie 2015

Émile Zola – scriitorul care și-a pus talentul în slujba adevărului

175 de ani de la naştere 

“O operă literară este un colţ de natură văzut
 prin prisma temperamentului scriitorului!” (Émile Zola)
                                                              
Romancierul francez Émile Zola, născut pe data de 2 aprilie 1840, este cel mai important exemplu al școlii naturaliste și o figură majoră a eliberării politice a Franței. Scriitor extrem de influent, Emile Zola a modelat conștiința și romanul modern, căci accentul pus pe latura documentului și subiectele sale controversate au deschis un câmp nou literaturii beletristice, extinzând sfera de cuprindere a romanului până la nivelul clasei muncitoare și la adevarurile sumbre ale condiției umane. 
Celebrarea zilei de naștere a lui Émile Zola este mărturia dorinței de adevăr, dreptate, frumos și libertate. Cu această ocazie Biblioteca „Onisifor Ghibu”, a realizat expoziția cărților lui Émile Zola, pentru a încuraja lectura operelor de valoare, deorece anume acestea ne vor ajuta în creșterea noastră intelectuală și spirituală.
Scriitor de o energie aparent inepuizabilă, animat de dorința de a surprinde viața în mod veridic, Zola rivalizeaza cu     Balzac în privința volumului și a sferei de cuprindere a romanelor sale. Metoda lui experimentală care a codificat naturalismul literar a produs capodopere ale literaturii universale care continuă să impresioneze și să ne ofere lecții de viață. Provenit dintr-un mediu obscur, Zola și-a încheiat cariera ca unul dintre cei mai citiți autori contemporani din lume.
„Să-l invidiem: și-a onorat țara și lumea printr-o imensă operă literară și prin fapte remarcabile. Invidiați-l! Destinul și inima lui au făcut ca viața sa să fie una dintre cele mai mărețe: a fost un moment al conștiinței omului!” (Anatole France, din discursul rostit la moartea lui Zola).


Émile Zola: „Libertatea este una şi indivizibilă; nu poate fi trăită în felii şi distribuită în raţii, ca o pomană...”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu