joi, 17 mai 2012

Mihai Babele – un adevărat valorificator al istoriei neamului nostru


Miercuri, 16 mai 2012, la ora 13-00, în incinta Bibliotecii Publice ,,Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea de carte Mareşalul Alexandru Averescu: biografie romanţată, semnată de scriitorul-biograf – Mihai Babele.
Mihai Babele este pseudonimul lui Mihai Niceainicu, născut în comuna basarabeană Babele, lângă Izmail (azi Ucraina), localitatea natală a mareşalului Alexandru Averescu, absolvent al Institulului Politehnic din Chişinău. A semnat volumele de proză: Jurnalul unui KGB-ist (roman, în 3 volume), Hoţul (roman), Prinţesa de Mangop (culegere de nuvele), 16 ani necunoscuţi din viaţa lui Isus (nuvelă), Mareşalul Alexandru Averescu. Anii de tinereţe (roman istoric).
Mareşalul Alexandru Averescu: biografie romanţată (vol.II) reprezintă, de fapt, a doua parte a romanului istoric Mareşalul Alexandru Averescu. Anii de tinereţe. ,,Recentul volum are un cuprins destul de concentrat, interesant prin materia şi tehnicile româneşti, şi însolit prin amănuntele biografice şi istorice ale Mareşalului Alexandru Averescu. Autorul construieşte un "model" existenţial al unei personalităţi, iar elementele acestui univers sunt atât de captivante încât merg până la contestarea unor pagini din Istoria neamului românesc. Prozatorul a intuit că atunci, într-o anumită perioadă, când evenimentele întâmplătoare ale istoriei se substituie destinelor umane, dispare adevărul. Ceea ce reuşeşte să săvârşească Mihai Babele definitivează natura istoriei.’’  – scrie criticul literar Vitalie Răileanu, în acelaşi timp fiind şi prefaţatorul volumului dat.
La eveniment au fost prezenţi liceeni, profesori, scriitori, critici şi cercetători literari, printre care Arcadie Suceveanu – poet, eseist, traducător, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (moderator); Nicolae Popa – poet, prozator, publicist; Vitalie Răileanu – critic şi cercetător literar; Eugen Cioclea – poet; Lidia Grosu – poetă; Efim Tarlapan; Maria Saka – maestru în artă; Valerian Ciobanu – scriitor; precum şi Anton Gamurari – general-maior de poliţie. De asemenea, scriitorul Mihai Babele a fost susţinut şi de familie care a fost prezentă alături de Domnia Sa.
Arcadie Suceveanu, care a fost investit şi pe post de moderator, a susţinut că ,,este o adevărată onoare de a-l avea pe Mihai Babele într-un spaţiul înnobilat de carte, cum este Biblioteca Publică O.Ghibu’’. În ultimul timp, Mihai Babele este unul dintre cei mai activi scriitori din R. Moldova care ,,a găsit câteva filoane de aur în istoria neamului nostru şi reuşeşte cu mare măiestrie să le valorifice’’. De asemenea, Arcadie Suceveanu a apreciat arta narativă a scriitorului Mihai Babele şi modul de a îmbina elementul naţional cu elementul real.
Vitalie Răileanu, prefaţatorul volumului l-a apreciat pe Mihai Babele ca fiind ,,un adevărat valorificator al istoriei neamului nostru, care umple nişte goluri în cunoaşterea adevărului istoric şi îl aduce în vederea publicului nostru mai puţin vizat’’. ,,Volumul te surprinde şi te înrobeşte la lectură. Astfel că, romanul  nu poate fi citit cu escapade deoarece scrisul nu te lasă să arunci cartea, oferind o lectură antrenantă. Cartea te ţine în elementul ei’’, – a mai susţinut criticul Vitalie Răileanu .
Poetul, prozatorul şi publicistul Nicolae Popa a evocat câteva momente din viaţa mareşalului Averescu, pe care le-a desprins din cartea domnului Babele, susţinând că: ,,acest roman istoric reprezintă de asemenea şi o carte didactică, o carte de  învăţătură, pentru toate vârstele: copii, maturi, şi, în special, pentru politicieni ar fi o lecţie bună’’ (sic!), iar cadeţii, de la Academia Militară, ar trebui să studieze la ore de seminar aceadtă carte..
Poeta Lidia Grosu o carte este ca un copil care răsfaţă şi este răsfăţat. Dumneaei a apreciat munca creativă a domnului Babele, care ,,reuşeşte să şteargă colbul de pe rafturi, dezvăluind, în acest fel, adevăruri istorice pentru a ne arăta personalitatea mareşalului Alexandru Averescu’’. ,,Paralel cu viaţa de militar iscusit, autorul îl prezintă pe mareşalul Averescu şi ca un muritor de rând care iubeşte, care suferă’’, a concluzionat poeta Lidia Grosu.
Generalul-maior de poliţie Anton Gamurari, care este şi un bun prieten al autorului, a susţinut că Mihai Babele ,,a trecut şi el prin flacăra războiului în Avganistan, Asia, Caucaz’’. Astfel că autorul ştie cum miroase praful de puşcă. De aceea, ,,eroii operei lui Mihai Mabele sunt oameni deosebiţi’’.
Compania unei cărţi bune este una dintre cele mai mari bucurii umane. În acest sens, Biblioteca Publică ,,O.Ghibu’’ vă recomandă să lecturaţi una din cele mai captivante cărţi ale anului 2012 – Mareşalul Alexandru Averescu: biografie romanţată, volumul reprezentând o reuşită a autorului, cât şi a prozei noastre în general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu