joi, 17 mai 2012

Familia - un amestec de stimă şi dragoste


Ziua Internaţionala a Familiei este celebrată la data de 15 mai, în conformitate cu decizia Adunării Generale a ONU, adoptată prin Rezoluţia 47 / 237 din 20 septembrie 1993. Obiectivul principal al acestei zile este de a sublinia importanţa familiilor în societate şi a promova valorile familiei - egalitatea, împărţirea responsabilităţilor casnice, dragostea, respectul, combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor, persoanelor bătrâne.

Despre Ziua internaţională a Familiei în Republica Moldova
În anul 2009 Ziua Internaţională a Familiei a fost celebrată în Moldova prin organizarea, în premieră, a Festivalului Familia. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), cu suportul agenţiilor ONU în Moldova, în special al UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, UNIFEM, Fondul Naţiunilor Unite pentru Femei, precum şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Festivalul s-a desfăşurat în trei oraşe - Chişinău, Bălţi şi Cahul, reuşind să adune aproape 30 000 de persoane. 
  Revistă bibliografică

Familia şi cultura păcii în Moldova, conf. Intern. (2007, Chişinău) / coord. : Vlad Ciubucciu, …. – Ch. : Asoc. Intern. Pentru Educaţie din Rep. Moldova, 2008. – 237p.
Educaţia în familie este şi trebuie să constituie o bază solidă în creşterea tineretului nostru, astfel încât, împreună cu educaţia din şcoală, din organizaţiile de tineret, să contribuie la formarea caracterului, a personalităţii, a purităţii morale.
(Mihai Stoian)
Atâta timp cât relaţia părinte – copil se bazează pe nevoia de iubire, dăruire şi de sacrificiu, rolul educativ al familiei nu va putea fi preluat integral de formele instituţionalizate.
(T. Cozma)
 
Goody, Jack. Familia europeană : o încercare de antropologie istorică / Jack Goody; trad. de Silvana Doboş. – Iaşi : Polirom, 2003. – 245p.
Sloganul Zilei Internaţionale a Familiei în 2010 este "Impactul migraţiei asupra familiilor din întreaga lume". Este bine cunoscut faptul că fenomenul migraţiei are impact negativ asupra familiilor din Moldova, rezultând în copii şi bătrâni abandonaţi, rate înalte ale divorţului, creşterea numărului de cazuri de violenţă în familie şi alte încălcări ale drepturilor omului. În general, instituţia familiei în R. Moldova se confruntă la ora actuală cu o profundă criză morală, de aceea se impune o abordare complexă şi multidisciplinară a acestei situaţii, pentru a consolida valorile familiei. Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Autorităţile Publice Locale şi Agenţiile ONU vor avea un rol-cheie în organizarea şi coordonarea Festivalului. Alţi parteneri locali, cum ar fi bisericile, şcolile, ONG-urile de tineret, mass-media, vor fi invitaţi să participe la eveniment.

Prevenirea violenţei în familie şi a traficului de fiinţe umane : (Îndrumar pentru desfăşurarea treningurilor) / Organizaţia de femei Iniţiativa civică din Moldova. – Ch. : Pontos, 2002. – 240p.
Prezenta lucrare a fost concepută ca să devină un îndrumar specific pentru antreprenori, o sursă sigură de ajutor şi sfaturi practice. Ea reprezintă bilanţul a doi ani de experienţă de desfăşurare a exerciţiilor din cadrul proiectului „Iniţiative obşteşti în scop de prevenire a violenţei în familie şi a traficului de fiinţe umane”. Lucrarea oferă un material informativ bogat, variat în chestiunea violenţei sexuale împotriva femeilor şi soluţionarea problemei date. Scopul principal al autorilor îl constituie schimbarea societăţii contemporane marcate de dominare şi constrângere în ţara noastră.
 
Stănciulescu, Elizabeta. Sociologia educaţiei familiale / Elizabeta Stănciulescu. – Iaşi : Polirom, 1998. – 415p.
Conţinutul acestei cărţi reprezintă cea de-a treia parte a unei teze de doctorat. În paginile cărţii sunt reproduse fragmente capabile nu numai să situeze lucrarea în ansamblul sociologiei româneşti şi internaţionale, ci şi să dezvăluie cititorului multitudinea şi variaţia criteriilor de evaluare. În cartea Elizabetei Stănciulescu, personajele nu sunt deformate, orgoliul masculin al cunoaşterii nu are nici o şansă. Textul este strălucit de la început până la sfârşit, întins ca o coardă de vioară între polii unei gândiri dialectice, trecând cu uşurinţă de la câmpul teoretic la istorie, de la istorie la sociologie istorică.
 
Ştefan, Cristina. Familia monoparentală : o abordare politică / Cristina Ştefan. – Iaşi : Polirom, 2006. – 315p.
Această carte se adresează tuturor acelor oameni care ştiu din experienţa directă, că a fi părinte este unul dintre cele mai serioase fapte din viaţă. Lucrarea dată este rezultatul unei munci complexe în programele de cercetare în domeniul politicilor de gen. Cristina Ştefan argumentează pentru un model partenerial şi pentru modelul egalităţii de şanse. În societatea modernă, negocierea legilor, a regulilor şi alcătuirii instituţiilor s-a desfăşurat preponderent între bărbaţi, femeile fiind, din punct de vedere normativ, anexe ale capilor de familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu