marți, 29 mai 2012

Laborator - pepenieră filosofică “Mitul societăţii moldoveneşti”



În incinta bibliotecii "Onisifor Ghibu" pe data de 25 mai a avut loc, şedinţa clubului filosofic Agora,  Ştefan Popov preşedintele organizaţiei a propus ca temă de discuţie “Mitul societăţii moldoveneşti”, care a iniţiat următoarele întrebări: Ce este mitul?  Manifestarea mitului în societate ; Veridicitatea şi  funcţiile mitului etc.
Ştefan Popov (student la USM, Facultatea de filosofie, anul III) argumenta că: a încercat  să facă o diferenţiere între miturile antichităţii şi miturile societăţii contemporane. Deci, vorbind de mit este ca un sistem de gândire, care încearcă să explice :  lumea, societatea, universul. Trecând prin gândire critică şi analitică, este o interpretare asupra lumii reflectat prin prisma unor raţionamente critice şi că nu există nici o diferenţă între gândirea antică şi cea contemporană.
De fapt, mitul este setul de credinţă ce explică, într-o manieră legendară, imaginară şi filosofică, apariţia ființei umane.Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiilor, mentalitatea umană nu numai că devine complexă, însă standartul de credinţă în fenomene neexplicabile s-a stopat, oamenii nu mai au nevoie de a înţelege unele însuşiri ce le propune mitologia antică, ei absorb teoriile moderne a savanţilor de ştiinţă contemporani. Însă mitologia este cu adevărat capabilă  să argumenteze unele fenomene, fapt inadecvat ca un robot sau calculatorul, care  nu are capacitatea de a explica.
Fiecare membru al clubului, a avut păreri diferite, printre care : mitul este o manifestare a sistemului politic, în societăţile primitive ca să funcţioneze sistemul social, conducătorii erau adesea zeitificaţi. Alteori s-a trecut la sisteme politice raţionalizate, adică, un stat funcţionează doar pe timp de pace şi linişte în societate, sau dacă omul nu poate rezolva problemele pe cale raţională şi atunci se naşte mitul în societăte.
Condrea Cristian(student la USM, Facultatea de filosofie, anul III) afirmă că : “ mitul este  o ideologie pentru a mobiliza oamenii, când raţiunea slăbeşte, atunci trebuie să invoci o idee, pentru a putea controla o unitate“ .
În concluzie, membrii clubului au afirmat că:” Moldova nu are un mit propriu. De obicei majoritatea ideilor sunt împrumutate din occident, nu are un model de creare a unui mit. Având 20 de ani de independenţă, este imposibil de a crea o conştiinţă raţională, într-o singură zi , însă Republica Moldova este o ţară care cuprinde adevărate pagini de istorie, bogate în evenimente, manifestări culturale, unde reuşim a confirma un mit propriu “ .
Dar, lucrurile nu sunt chiar aşa, ţara noastră are mituri destul de originale şi care ne aparţin, cum ar fi : Meşterul Manole, Dragobetele etc.
Clubul Agora nu reprezintă o mişcare ideologică, sau o confesiune religioasă, nici, nu aparţine unui partid politic sau unui alt tip de organizaţie satanică. Logos-ul clublui este : Facem filosofie, şi ne refugiem de sub tutela culturii de masă.
Proiectul de creare a clubului filosofic are ca scop de a compensa industria
divertismentului şi a culturii de consum, de susţinere şi de dezvoltare a păturii intelectuale şi culturale, cultivarea filosofiei în câmpul cognitiv al personalităţii, materializarea potenţialului filosofic al membrilor clubului, dezvoltarea intelectuală şi stimularea gândirii critice şi, nu în ultimul rând, crearea unui laborator - pepenieră filosofice, spre formarea unei şcoli autonome de gândire.
De remarcat faptul că acest club filosofic Agora este primul club de filosofie din R. Moldova înregistrat ca organizaţie nonguvernamentală, ce are drept scop şi obiective bine definite pe termen lung, cu o structură organizaţională şi cu membri stabili, precum şi faptul că este primul club de filosofie autonom faţă de o anumită instituţie de învăţământ.
Astfel,membrii clubului se întrunesc de două ori pe lună la biblioteca Onisifor Ghibu,  ce toate şedinţele sunt în zilele de vineri, la orele 16.00.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu