marți, 15 mai 2012

Ion Vatamanu - poetul care stăpâneşte lumea prin poezie!


Vineri, 11 aprilie la Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu” a fost lansată cartea lui Ion Vatamanu „Iubirea – până la capăt”. Cartea reprezintă o antologie cu referire la creaţia lui Ion Vatamanu şi este dedicată poetului, care la 1 mai 2012 ar fi împlinit 75 de ani. Ea cuprinde comentarii şi aprecieri critice, dedicaţii poetice şi un set important de fotografii ce oglindesc viaţa scriitorului Ion Vatamanu.
La manifestare au fost prezenţi scriitori, poeţi, prozatori, eseişti, critici literari precum şi elevii gimnaziului I.L.Caragiale însoţiţi de profesorii de artă teatrală: Cozac Inga, Cernomoreţ Liuba şi Istrati Victor. Invitaţi de onoare au fost elevii gimnaziului Ion Vatamanu din Străşeni, care au venit cu un recital de poezie din opera lui Ion Vatamanu, oferind şi comentarii sugestive.
Lansarea a fost impresionantă prin momentele actoriceşti ai elevilor claselor a 6-a şi a 4-a de la gimnaziul-teatral „I.L.Caragiale” care au jucat trei piese: Vorba din Torbă de Nicolae Rusu, Bubico de I.L.Caragiale şi Cinci racvelă, a unui scriitor georgian.
Poetul şi criticul literar Tudor Palladi, în discursul său, a precizat că „Ion Vatamanu a fost mai mult decât un poet , un savant, un om politic – a fost un univers care a descris limba română, iar cărţile sale le-a numit „enciclopedia poemelor”.
Poetul, publicistul Nicolae Popa i-a atribuit lui Ion Vatamanu „chipul American”, a poetului dur, ironic care stăpâneşte lumea. Drept dovadă este cartea „Aventurile lui Atomică” în care este descris chipul adevărat al poetului.
Eseista şi poeta Călina Trifan , prezentă la manifestare, a precizat că poezia lui Ion Vatamanu continuă să aibă aceiaşi autoritate în viaţa noastră numindu-l „Patron al culturii”.
Pe lângă faptul manifestărilor şi prezentării de carte, opera lui Ion Vatamanu se bucură de un Premiu pentru - Promovarea imaginii, chipului, valorii şi creaţiei lui Ion Vatamanu.
Tudor Colac, doctor în filologie, cercetător literar, copământean al poetului omagiat,  a contribuit la Antologia „Iubirea – până la capăt” cu câteva articole din domeniul folcloric a lui Ion Vatamanu, precizând că mai continuă să facă şi o investigaţie pe această temă.
Publicul a fost impresionat şi de un filmuleţ întitulat sugestiv „Mugurii poeziei în memoria lui Ion Vatamanu” elaborat de Leontina Vatamanu, fiica cea mai mică a regretatului poet. Pelicula a fost concepută în colaborare cu elevii Liceului „Mircea Eliade”.
Frumoase omagieri le-a adus şi profesoara de limbă română dna Nadejda Pruteanu, venită tocmai din s. Bravicea, r-nul Călăraşi, care a prezentat publicului prezent câteva dedicaţii oferite elevilor şi profesorilor din s. Bravice oferite de poetul din Ţara Fagilor încă în anul 1989.
Pe finalul aceste manifestări dna Elena Vatamanu, soţia scriitorului Ion Vatamanu, a adus sincere mulţumiri tuturor celor care au contribuit la promovarea operei poetului patriot Ion Vatamanu.
Manifestarea a încheiat cu acelaşi îndemn din partea criticului literar, dar şi manager al instituţiei „Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu, devenit deja genericul Cenaclului Literar-artistic ,,Sic Cogito'': ,,Să nu nu vă grăbiţi să citiţi cărţile cele bune, fiindcă nu veţi avea timp să le citiţi pe cele foarte bune''.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu