joi, 17 mai 2012

Mihai Babele – promotorul demniţăţii naţionale


     Miercuri, 16 mai 2012, Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu” a fost gazda unei deosebite lansări de carte - „Mareşal Alexandru Averescu” (cartea a doua), semnată de scriitorul Mihai Babele şi volumul dat are un cuprins destul de concentrat, fiind însolit prin amănuntele biografice şi istorice ale Mareşalului Alexandru Averescu, mare personalitate a neamului nostru.
Evenimentul a fost moderat de către Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu, care mai întâi a vorbit publicului despre istoria numelui autorului, despre cărţile editate anterior.
Mihai Babele este pseudonimul lui Mihai Niceainicu, născut în comuna basarabeană Babele, lângă Ismail (azi Ucraina),localitatea natală a Mareşalului Alexandru Averescu.
Invitaţi de onoare au fost: Scriitorul Nicolae Popa, poeta Lidia Grosu, General, maior de poliţie Anton Gamurari, maestru în artă Maria Saka, etc. precum şi elevii Liceului Vasile Vasilache din Chişinău.
Cuvinte de laudă pentru prestaţia din ultima vreme i-a adus Arcadie Suceveanu, numindu-l pe Mihai Babele: „unul din cei mai prolifici prozatori care a scris despre istoria neamului basarabean”.Cercetătorul ştiinţific, criticul literar, dar şi prefăţătorul acestui volum - Vitalie Răileanu, a menţionat că „volumul reprezintă cea dintâi carte a unui neam”.
Astăzi, ca niciodată, ar trebui să ne amintim – Istoria e, cum s-a argumentat atât de temeinic, cea dintâi carte a naţiei!
Societatea noastră nu poate accepta oameni care să nu o citească. Câţiva, acei puţini aleşi, sunt chemaţi să o scrie. Întâmplarea îşi are, bineînţeles, rolul ei în alegerea oricărui drum în viaţă. Pentru un valorificator al istoriei neamului nostru, un scriitor, vocaţia nu poate lipsi.
Titlul acestei cărţi mărturiseşte într-un fel intenţiile scriitorului de a constitui /reconstitui biografia şi activitatea unei mari personalităţi din istoria neamului românesc. Istoria a fost şi este făcută de toţi oamenii. Dar participarea nu este egală. În viziunea lui Mihai Babele istoria are nevoie de obsesii şi pasiuni, în momentele de turnantă ale ei, dar istoria fiind mişcarea, mişcarea se realizează atunci când există o ciocnire dialectică. Ceea ce reuşeşte să răvăşească Mihai Babele definitivează natura istoriei. Setea de a contribui veridic, chinuită de ideea cunoaşterii totale, ia, în romanul Mareşal Alexandru Averescu (vol. II), forme obsedante, de un dramatism cu puţine antecedente în proza românească, din Moldova de Est, de factură istorico-biografică.
Spiritualitatea autohtonă, absorbită fără nici un fel de artificiu, este ridicată, prin romanul Mareşal Alexandru Averescu de Mihai Babele, la o dimensiune aparte, aceea a autenticului, de o novizitate specifică oricărui artist profund.
Volumul de faţă pare a fi scris alert, cu sondaje pertinente în limbajul istorico-biografic, confirmând o vocaţie. Inedit rămâne aici Adevărul, difuz, grav şi discret, al unui popor care îşi trăieşte propria inconfundabila Istorie.
Scriitorul Nicolae Popa, fiind frapat de originalitatea romanului, a citit cele 280 de pagini într-o noapte. (Sic!)
 Poeta Lidia Grosu a mai specificat că: „romanul este o trilogie a anumitor epoci, în care autorul foloseşte genul complicat a unui roman istoric”.
Anton Gamurari, General Maior de poliţie a povestit despre anii de militarie a Mareşalului Alexandru Averescu.
Profesoara de limba română, Larisa Cărtărescu, originară din satul Babele a fost uimită de izbucnirea creativă a scriitorului precum şi de tematica şi stilul dinamic captivant.
Pe finalul acestei manifestări autorul Mihai Babele a venit cu un mesaj de mulţumire publicului prezent, fapt care a fost categorist ca un îndemn spre noi şi plăcute lecturi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu