vineri, 18 noiembrie 2016

Prin lumina cuvântului viu

Prin lumina cuvântului viu
Astăzi, 18 noiembrie 2016, în Sala Nuciferă a Bibliotecii "Onisifor Ghibu" a avut loc conferința susținută de prof. dr. Vitalie Scripnic sub genericul  „Prin lumina cuvântului viu"  și lansarea volumelor de poezie : "Lalele amare" și "Din trup de femeie" semnate de Shanti Nilaya.
Invitați de onoare ai evenimentului au fost: Traian-Dinorel Stănciulescu  (profesor universitar dr. la catedra de Ştiinţe ale Comunicării, Facultatea de Filozofie de la Iași); Vitalie Răileanu, (critic și istoric literar, director al bibliotecii ”Onisifor Ghibu”); Vitalie Scripnic, (profesor universitar , Iași); Gutiera Prodan, (jurnalistă, pictoriță).
Evenimentul a început cu un cuvânt de salut, din partea directorului Bibliotecii ”Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu: ”Suntem bucuroși să primim oaspeții de peste Prut.  Sper că ne vom revedea și în cadrul altor evenimente, aici, dar și de cealaltă parte a Prutului. ”
Referindu-se la volumele lansate, Dl. Vitalie Răileanu a apreciat înalt cele două volume. Criticul a menționat că poeta Shanti Nilaya, și-a găsit calea prin carte, unde cartea este un prieten de nădejde, care ne dă sfaturi, ne învață lucruri pe care nu le știam, ne conduce într-o lume frumoasă, la care mulți dintre noi nici nu au visat.” 
În continuare, invitatul special din România, Traian-Dinorel Stănciulescu,  vorbește despre genericul temei de astăzi, ”Cuvânt viu” dintre un filosof / om de ştiinţă iubitor de înţelepciune şi un poet iubitor de iubire va fi dăruit public minţii şi inimii umane, spre a defini o stare de comuniune cu toţi cei deschişi la bucuria darului spiritual. El definește volumele de poezie lansate de Shanti Nilaya ca pe ceva aparte în poezia contemporană de la noi: ”Pentru întâia oară în cunoaşterea lumii, Cuvântul – Lumină se va asocia profund  în volumul  apărut ”Lalele Amare”  vibrând prin sensibilitatea luminoasă a poetei Shanti Nilaya.
       Shanti Nilaya, a cărei pseudonim literar înseamnă ultima casă a păcii a vorbit despre volumul ei ca despre un dar făcut publicului: un dar la care și-au adus contribuția artiști vizuali, profesori universitari și ea, Shanti Nilaya, în calitate de poetă. Volumul este consacrat Hestiei, zeița păstrătoare a focului. Shanti Nilaya și Traian Stănciulescu au oferit un recital pe două voci, lecturând poezii cuprinse în volumul lansat dar și în alte volume, într-un adevărat performance în care muzica, imaginile, cuvintele au prilejuit o formă de înălțare spirituală.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu