joi, 17 noiembrie 2016

„O zi dedicată studenților de ieri, de azi, de mâine…”


„Tinereţea este basmul cel mai frumos al Universului trăit în toată fiinţa umană. Tinereţea este sufletul şi sufletul este tinereţea. Tinereţea este Vedetot, Simtetot, Audetot”.
 (Gh. Vodă)

„O zi dedicată studenților de ieri, de azi, de mâine…”

Astăzi, 17 noiembrie este ziua ta, Studentule! Este ziua noastră, a tuturor studenților din lume și nu, nu e o zi obișnuită. Această zi are o semnificație majoră. E ziua în care lumea a realizat faptul că vocea studenților e importantă pentru societate, că e o necesitate ce voit sau nevoit va fi exprimată. Această zi reprezintă un câștig al comunității studențești, e o zi internațională închinată nouă. Istoria e dovada clară a faptului că studenții au avut dintotdeauna un cuvânt de spus. E important că aceștia conștientizează obligația pe care o au și anume aceea de a transmite mai departe ceea ce generațiile trecute le-au lăsat.


Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua Internațională a Studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga. Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.
În toamna anului 1989, la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul ''Revoluției de catifea'' din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) 
În 1941, la Consiliul Internaţional al Studenţilor de la Londra, a fost luată decizia ca 17 noiembrie să fie declarată oficial Ziua Internaţională a Studenţilor, în memoria tinerilor care și-au pierdut viața în urma celor întâmplate.




Cu acest prilej, astăzi, Biblioteca ”Onisifor Ghibu” a realizat o expoziție de cărți dedicate studenților, unde vă așteptăm cu drag să le citiți. Deasemena echipa noastră vă dorește să rămâneți mereu la fel de energici, plini de viaţă, creativi şi frumoși faceţi faţă tuturor provocărilor şi să savuraţi viaţa din plin! Să aveţi parte de multe realizări, fericire, șanse de afirmare şi un viitor aşa cum vi-l doriţi!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu