joi, 24 noiembrie 2016

Tipuri de personalitate după Myers-Briggs

Serviciul „Investeşte în tine!”

         Pentru toţi ce interesaţi de dezvoltarea personală, pentru cei dornici de a se cunoaşte, înţelege şi accepta pe sine însuşi dar şi pe cei apropiaţi, Biblioteca „Onisifor Ghibu” oferă serviciul Investeşte în tine!, un curs de dezvoltare personală, constituit din o serie de seminare/trening-uri cu aplicabilitate practică, prezentate de un grup de specialişti în psihologie, şi/ sau în consultanţă şi consiliere spirituală. Scopul serviciului vizează transmiterea unor cunoştinţe, instrumente practice pentru descoperirea şi dezvoltarea personalităţii
         În ziua de 23 noiembrie anul curent a fost organizat cel dea-l doilea seminar al serviciului Investeşte în tine! – „Tipuri de personalitate după Myers-Briggs” (Partea 1). Cursul a fost predat de Angi Onu, psiholog şi consultant în probleme sociale.  Participanţii au fost, în special, liceenii, studenţii şi tinerii profesori de psihologie. Cea mai mare parte din cei prezenţi s-au dovedit a fi activi, răspunzând provocărilor din partea trainer-ului şi adresând întrebări.
         Pentru a fi posibil o privire de ansamblu, Angi Onu a venit, iniţial, cu o sinteză din istoria clasificărilor tipurilor de personalitate. Oamenii au fost conştienţi din cele mai vechi timpuri de varietatea şi de pluralitatea comportamentelor umane. În anul 450 î.Cr., Hipocrate distingea  patru temperamente diferite, o ipoteză pe care mai târziu au preluat-o şi alţi specialişti. Însă abia C. G. Jung a adus argumente mai consistente în sprijinul acestei teorii în cartea sa Tipuri psihologice.
         Printre cei care au recunoscut valoarea ei s-a numărat şi Katherine Myers din Statele Unite, care a găsit acolo confirmarea propriilor ei teorii. Katherine Myers era de multă vreme fascinată de diferenţele psihologice dintre indivizi, iar teoriile lui Jung au încurajat-o şi stimulat-o să-şi continue cercetările.
         Deşi nu erau psihologi, Katherine şi fiica ei Isabel au studiat teoriile lei Jung timp de patruzeci de ani, cu atenţie şi răbdare, în ciuda dificultăţilor şi lipsei de recunoaştere. La sfârşitul acestei perioade, în 1962, au formulat un chestionar care permitea clasificarea şi identificarea a şaisprezece tipuri de personalitate. Chestionarul a fost numit Indicatorul de Tipuri Myers-Briggs (Myers-Briggs Type Indicator – MBTI).
De asemenea, în cadrul seminarului au fost prezentate caracteristicile de bază ale personalităţii:
1. Extrovertirea (E) şi introvertirea (I)– legate de preferinţa noastră pentru lumea exterioară, respectiv, interioară. De unde primesc Energie?
2. Funcţia senzorială (S) şi cea intuitivă (N) – legată de modul în care asimilăm informaţii despre lumea înconjurătoare. Cum primesc informația?
3. Funcţia reflexivă (R) şi cea afectivă (A) – legată de procesul prin care luăm decizii. Cum iau decizii?
4. Funcţia judicativă (J) şi cea perceptivă (P) – legată de preferinţa noastră pentru un stil de viaţă mai organizat, respectiv, mai flexibil. Care e stilul de viață?
Participanţi au fost îndrumaţi şi încurajaţi să identifice din fiecare din cele patru categorii caracteristica specifică. Iar la final au obţinut o îmbinare din patru litere care le caracterizează tipul de personalitate, de exemplu: ISRJ sau ISAJ sau orice altă îmbinare. Descifrarea tipului de personalitatea s-a realizat în baza combinaţiei obţinute, de exemplu:
ISRJ (Introvert, Senzorial, Reflexiv, Judicativ) – face ce e necesar de făcut, organizator - de nestăpânit, închis, poţi avea încredere în el, este practic şi CEL MAI RESPONSABIL.
          ISAJ (Introvert, Senzorial, Afectiv, Judicativ) – are un sentiment profund de responsabilitate, este prietenos, acţionează direct, e dispus spre jertfire şi e CEL MAI DEVOTAT. Lista completă a descifrărilor şi precizărilor a fost oferită participanţilor sub formă de suport material şi electronic.

         Toţi cei care s-au înscris în cadrul serviciului Investeşte în tine sunt aşteptaţi cu mare drag la seminarele viitoare, iar cei care încă nu s-au înscris – dar sunt interesaţi – sunt invitaţi să o facă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu