luni, 14 noiembrie 2016

14 noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului

     Pe data de 14 noiembrie, la nivel mondial este sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului. În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului are loc la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi se concentrează pe o temă aparte. „Afectarea ochilor în diabet” este tema din acest an, promovând prin aceasta importanța screening-ului și depistării active și precoce a diabetului de tip 2 și prevenirea complicațiilor tardive.
          Cu această ocazie la B. M. "B.P.Hasdeu" a avut loc o manifestare dedicată acestei zile. Interlocutorii M. Harjevschi, directoare a B. M. "B.P.Hasdeu" au fost oaspeţi de la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău. Aceştia au explicat încă odată istoricul acestei boli şi consecinţele grave pe care le poate avea asupra sănătăţii umane. De asemenea, au fost aduse la cunoştinţă care sunt cauzele apariţiei diabetului şi care sunt principelele metode de prevenire.          
      Afecţiunile văzului provocate de complicaţiile în urma diabetului sunt tot mai răspândite în ultimul timp în întreaga lume, au accentuat medicii de la CSP. Iată de ce şi tematica aleasă în acest an, de Ziua Mondială a Diabetului este anume „Afectarea ochilor în diabet”. Atunci când nu sunt întreprinse la timp măsurile de tratament necesare, diabetul poate afecta enorm organul văzului la om, ajungându-se până la orbire. Iată de ce trebuie să efectuăm controlul regulat al indicelui glicemic, pentru ca medicii să poată depista boala la timp şi să se pună în aplicare măsurile de tratament care, la rândul lor, trebuie respectate cu stricteţe de pacient.
       La finalul evenimentului, colaboratorii CSP mun. Chişinău au efectuat o serie de acţiuni gratuite privitor la prevenirea bolii pentru vizitatorii şi angajaţii bibliotecii: măsurarea indicelui glicemic, măsurarea masei corporale ca şi măsură prediabetică etc.
  În cadrul acţiunii a fost prezent şi un medic endocrinolog care a oferit consultaţii gratuite tuturor doritorilor, cât şi reprezentanţi ai unui club sportiv din capitală care au oferit sfaturi participanţilor în legătură cu sporturile pe care e bine să le practice pentru a-şi proteja sănătatea. La fel, pe tot parcursul evenimentului  a rulat un film de scurt metraj cu tematica respectivă, distribuindu-se şi materiale informaţionale la tema diabetului.
    Tot în acest context, pe data de 14 noiembrie la biblioteca "O. Ghibu" a fost inaugurată o expoziţie  cu privire la diabet. Cărţile incluse în expoziţie au menirea de a oferi vizitatorilor informaţii variate privitoare la prevenirea şi tratarea diabetului - una dintre cele mai alarmante maladii ale acestui seco
         Specialiştii constată, că în ultimul deceniu, diabetul zaharat cunoaşte o răspândire tot mai mare în rândurile populaţiei, indiferent de vârstă şi multe alte aspecte. Un factor important în prevenirea diabetului, îl are alimentaţia corectă şi respectarea regimului zilei (5 mese pe zi, respectiv un mod de viaţă sănătos plin de mişcare şi sport, includerea în meniul zilnic a alimentelor sănătoase - moderate la capitolul grăsimi, glucide etc.; legume, fructe).
        De mare folos poate servi, nu doar bolnavilor, cât şi tuturor celor care doresc să găsească răspunsul la întrebarea: "Ce este diabetul?", "Ghidul practic pentru diabetici" scris de Yves Mallette (Bucureşti, Humanitas, 2009), este o sursă apreciată de informare şi răspuns la multe alte întrebări legate de diabetul zaharat.
      Expoziţia include şi unele cărţi menite de a vă ajuta să vă îmbunătăţiţi regimul alimentar, ceea ce va duce neaparat la îmbunătăţirea stării dumneavoastră de sănătate, ameliorarea multor afecţiuni, dar în primul rând prevenirea diabetului zaharat, una dintre cele mai complexe boli ale vremurilor noastre.
         Sănătatea este darul nepreţuit de la Dumnezeu, păstraţi-o având grijă de ea şi fiţi sănătoşi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu