miercuri, 9 noiembrie 2016

Înţelegând cine suntem. Cele 5 dimensiuni ale unei persoane

Serviciul de bibliotecă: 
Investeşte în tine!

În data de 9 noiembrie anul curent, Biblioteca "Onisifor Ghibu" a organizat prima activitate din cadrul serviciului "Investeşte în tine!", cu tematica: Înţelegând cine suntem. Cele 5 dimensiuni ale unei persoane.
În această lecţie/seminar am discutat dimensiunile umane: fizică, emoţională, socială, mentală şi spirituală. Fiecare trebuie să conştientizeze faptul că deciziile pe care le ia îl reprezintă ca persoană. Invitatul special al lecţiei a fost Natalia Pascal, specialist în probleme emoţionale, sociale şi spirituale.
Persoanele cu un sentiment pronunţat al propriei valori au fost motivaţi să facă alegeri pozitive şi să tindă spre un viitor mai bun. Respectul de sine îi ajută să reziste dorinţei de satisfacere imediată a propriilor impulsuri. Doresc să evite comportamentele periculoase, pentru a investi în propriul viitor. Îşi doresc ce este mai bun, pentru că ştiu că merită ce este mai bun. Ştiu că merită să li se acorde timp, pentru că se consideră oameni de valoare.
Persoanele care au un sentiment scăzut al propriei valori nu consideră că există ceva ce merită protejat la propria persoană. Nu văd nici un motiv să amâne satisfacerea plăcerilor de moment şi nu sunt preocupaţi de viitor, de educaţie şi de sănătatea lor sau de schimbarea lucrurilor greşite şi nedrepte din viaţă.
Există posibilitatea ca unii oameni să se subestimeze. Aceştia trebuie să se autoevalueze mai corect, în cazul în care consideră că au o valoare mai mică decât cea reală. Scopul acestei reevaluări nu este însă acela de a le exacerba eul. Oamenii au nevoie de o evaluare obiectivă a valorii lor, care să poată fi folosită drept temelie pentru sporirea sentimentului de valoare personală.
La sfârşitul acestei lecţii participanţii  au reuşit să identifice cele cinci dimensiuni ale fiinţei umane; să aducă două argumente în favoarea ideii că orice persoană este deosebită şi valoroasă; identifice câteva calităţi care îi fac să fie unici, prin scrierea unui poem despre propria persoană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu