marți, 15 noiembrie 2016

„RINGUL POEŢILOR” DESFĂŞURAT LA "ONISIFOR GHIBU"

  
   Emoţia, încântarea, entuziasmul şi atmosfera de sărbătoarea a umplut Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” în ziua de 11 noiembrie 2016 într-un mod deosebit, deoarece în această zi s-a desfăşurat runda finală a concursului de poezie „Ringul Poeţilor”. Concursul a  demonstrează cititorilor, a câta oară, cât de talentaţi sunt poeţii noştri, câtă inimă şi dăruire de sine relevă fiecare vers scris şi rostit.
       Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, poetul, cercetătorul şi criticul literar Vitalie Răileanu şi-a manifestat bucuria de a găzdui atâta lume bună adunată pentru un eveniment atât de înălţător. Despre poeţii participanţi la concurs, Vitalie Răileanu a afirmat: „ei ne oferă lecturile care aştern puntea de trecere spre frumos, rămânem astfel axaţi pe unda toamnei care ne cuprinde şi ne trece spre un nou anotimp”.

            Primul recital de poezie a fost prezentat de Valeriu Matei, autor al mai multor volume, apărute la Chişinău, Iaşi, Bucureşti ş.a., apreciate de critica literară. Poemele sale:  Povestea calului bătrân, Dimineaţa marelui oraş, Flori moarte, O poveste fără epilog ş.a. au sensibilizat publicul în mod deosebit. 
           Cu o poezie postmodernă recitată emotiv a venit şi poetul Arcadie Suceveanu. Poeziile selectate de acesta pentru concurs au fost: Noua Danemarcă, Cavalerul Dada, Chiar aşa, Maşina apocaliptică, Neamul lui Iona ş.a.  Aceste poezii îl descoperă pe Arcadie Suceveanu ca pe un poet al dezrădăcinării, al exilului interior, care ne-a dat parabole profunde ale înstrăinării, ale noilor drame şi tragedii ale poporului nostru. 
      Poetul Emil Galaicu-Păun a venit în faţa cititorilor cu un recital de poezie care îmbină armonios elementele biblice cu problemele prin care trece Basarabia; spaima sfârşitului cu înverşunata căutare a desăvârşirii.
   Despre poezia sa Emil Galaicu-Păun afirmă: „Gândesc cu scheletul în profunzime. Cel puţin două cărţi ale mele sunt scoase la suprafaţă de rădăcina scheletului, împlântate adânc în humusul neantului. Seva ascunsă care-mi hrăneşte poezia se numeşte spaimă, nu una concretă (de boală, lovitură sau mai ştiu ce), ci mai degrabă una (deocamdată) literaturizată, una metafizică".
          
  Deosebită a fost suita de poeme selectate spre lectură de Nicolae Popa. Poetul a recitat poezii din diferite perioade ale vieţii, începând cu cele de la vârsta de 18 ani şi finisând cu cele de la 54 de ani, astfel, ascultătorii au avut posibilitatea să observe evoluţia poeziei sale. Primele poezii au fost selectate din volumul de debut „Timpului probabil”. Acestea trădează o fire romantică, visătoare. Poeziile ulterioare dezvăluie un poet maturizat, ironic şi autoironic, dar cu bun simţ, a cărui adevărată imagine e „ascunsă adânc în stilou”: „Eu, bărbatul maturizat,/ fără dolari în sacoşă,/ a! şi fără sacoşă,/ cu imaginea mea de băiat vesel pe chip,/ cu imagina mea de om necăjit/ ascunsă adânc în stilou,/ abandonând bunul nume/ în favoarea bunului simţ”.
        La finele recitalului de poezie, fiecare ascultător a avut posibilitatea să voteze pentru poetul favorit. După o pauză plină de emoţii şi aşteptare rezultatele concursului au fost anunţate: câştigătorul acestei ediţii a „Ringului Poeţilor” este Valeriu Matei (29 de voturi). La doar un vot distanţă se află Nicolae Popa (28 de voturi), urmat de Arcadie Suceveanu (25 de voturi), şi Emil Galaicu-Păun (10 voturi).
        Fiecare dintre poeţii participanţi la concurs au demonstrat că poezia este domeniul în care arta literaturii române excelează în modul cel mai divers, cel mai frumos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu