joi, 24 noiembrie 2016

Colecțiile Bibliotecii ”Onisifor Ghibu”


Lecție bibliografică - colecțiile Bibliotecii ”Onisifor Ghibu”

     Astăzi vă oferim, o mică istorie a Bibliotecii ”Onisifor Ghibu”, unde, s-a povestit despre apariția bibliotecii, despre fondurile de cărți, momente, fapte și evenimente... Vă așteptăm cu drag, să fiți utilizatorii noștri fideli, să invadați rafturile de cărți, dornice de a fi citite…
     Biblioteca ”Onisifor Ghibu” a fost fondată, în ianuarie 1992, până în prezent. La constituirea bibliotecii, a participat Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu”, Chișinău, cât și cei de la Biblioteca Metropolitană ”M. Sadoveanu” , București.
Ideea primei biblioteci de carte românească a venit de la București în 1990. A adus-o Gheorghe Buluță, fost director al Bibliotecii ”Mihail Sadoveanu”.
Biblioteca dispune de o colecție valoroasă, în exclusivitate de carte românească, care se completează cu ediții noi. Astăzi patrimoniul ei însumează circa 53 de mii de titluri de diverse publicații, care asigură accesul tuturor utilizatorilor, indiferent de profesie, vârstă, locul de reședință, la valorile culturale, științifice și informaționale.
     Astfel, Biblioteca este cea mai primitoare gazdă și organizatoare a numeroase conferințe, simpozioane, mese rotunde, ateliere de creație, concursuri, expoziții  tematice, recitaluri, întâlniri și dialoguri cu personalități literare, politice, culturale, științifice, expoziții de carte, de pictură, fotografii, de documente, la care vin numeroși participanți, tineri și adulți din toate sferele vieții sociale.
    Acest proiect a fost și o surpriză mare, pentru Octavian Ghibu, fiul marelui ardelean Onisifor Ghibu. Protocolul a fost semnat de primarul Chișinăului Nicolae Costin, și primarul Bucureștilor, Ștefan Ciurel, și contrasemnat de noi, directorii ambelor biblioteci municipale, ”B. P. Hasdeu” și ”Mihail Sadoveanu”, respectiv Gheorghe Buluță și Lidia Kulikovski. Octavian Ghibu a susținut Biblioteca până la ultima suflare a lui.
    Oamenii au susținut Biblioteca ”Onisifor Ghibu”, venită la Chișinău într-un timp în care noi eram flămânzi de libertate, de istorie, de rădăcini. În scurta ei istorie, Biblioteca ”Onisifor Ghibu” a trecut acești ani într-o zbuciumată, dar și împlinită existență în consens cu aspirațiile naționale ale chișinăuienilor. Biblioteca a fost deschisă când decidenții noștri ezitau să spună adevărul, ezitau să acționeze, ezitau să ia poziție, se temeau să spună ce gândeau de fapt. Rămânea Biblioteca, care era aproape de ce-și doreau basarabenii. 
    Biblioteca le oferea tot pentru a-și cunoaște țara, neamul, istoria – resurse, suport, încredere, curaj. Cel mai important lucru care s-a întâmplat a fost faptul că Biblioteca s-a transformat, de la sine, cu ajutorul oamenilor, cititorilor, într-o platformă de expunere, și continuă să aducă cultură, să implice în cultură mii de chișinăuieni, să se reinventeze, să informeze, să revitalizeze culturaliza, socializa, de a fi partenerul chișinăuianului în calea lui spre cunoaștere, de a rămâne în continuare instituția culturală de excepție a Chișinăului, filiala de frunte, inovativă, a rețelei Bibliotecii ”B. P. Hasdeu”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu