luni, 31 octombrie 2016

Chișinău – Orașul meu de vis - 580 de ani



Chișinău – Orașul meu de vis

De treci prin Chişinău, pe străzi
Salcâmii nu poţi să nu-i vezi,
Salcâmi cu umbră rară, gingaşi…
Tremure-şi frunza, floarea ningă-şi!
Pe-aceste drepte trotuare,
Stropite printre crengi de soare,
Răsadniţă de vis – poetul
Înaripa tot tineretul!
Şi-acum salcâmii alba ceară
Dizolvă-n aerul de sară:
Miresme dulci, ca un răsuflet
De zâna ce-ţi rămâne-n suflet.
Expoziție virtuală

Carrocci, Amadeo. Kishinev in black and white / Amedeo Carrocci. – S. l. : Graficart, 2005. – 42 p.

La începutul cărții sunt câteva reflecții vizavi de subiectul ei: „Orașul a fost modelat de o mentalitate preponderant ageră – se extinde preferențial pe orizontală valorificând spații terestre, afectând doar foarte puțin subteranele. În diferite epoci modul de intervenție în spațiul său a fost mereu contrar tradiției deja existente, ceea ce a dus la formarea ariilor diverse. A vedea Chișinăul în alb/negru actualmente când sunt multe posibilități de a-l prezenta color nu înseamnă să reduci mijloacele de expresie pentru surprinderea și perceperea lui, dimpotrivă, înseamnă să-l circumscrii totalității cromatice. Alb/negru oferă posibilitatea de-a vedea adevărata frumusețe, bogăție și varietate a Chișinăului. Alb/negrul nu speculează, ci conturează limitele, punctele de transfer și temeiurile existenței orașului. Este o tatonare vizuală a rezistenței sale în istorie” afirmă arhitectorul Eugen Bâzgu, Departamentul Patrimoniu Cultural și Restaurări a Ministerului Culturii.

Colesnic, Iurie. Chișinău din inima noastră / Iurie Colesnic; Bibl. Municioală ”B.P. Hasdeu”. - Chișinău, 2014. – 636 p.


Cartea Chişinăul din inima noastră are un caracter enciclopedic, reflectând aspecte din istoria Basarabiei, personalități care au contribuit la dezvoltarea culturii, au participat la dezvoltarea vieții sociale. Fiecare articol conține fotografii de arhivă. Lucrarea reflectă istoria și cultura orașului Chișinău, fapt pe care îl afirmă și autorul în cuvântul introductiv: „De douăzeci și ceva de ani, de la schimbarea cursului istoriei de la socialismul dezvoltat la capitalismul sălbatic, Chișinăul se află pe linia întâi a dilemei de a fi sau nu a fi un oraș cu trecut istoric. Sunt demolate cartiere întregi din orașul istoric pentru a fi înălțate terenuri de dormit. Am ajuns ca banii să dicteze destinul acestei capitale…”

Colesnic, Iurie. Chișinăul nostru necunoscut  / Iurie Colesnic. – Chișinău : Cartier, 2015. – 632 p.


Te invităm la o plimbare  prin Chișinău de altădată, parcurgând cele 630 de file inedite. O adevărată enciclopedie, o trecere prin ani a Chișinăului, care te va ajuta să descoperi istoria capitaliei țării noastre. În cele 20 de capitole sânt descrise monumentele istorice ale Chișinăului, personalități marcante ale orașului, dar  și fapte culturale impresionante. Fotografiile vechi, răscolite prin arhive, vorbesc de la sine. ”A venit timpul  să vorbim despre  un Chișinău care dispare, iar altul care întârzie  să apară. Nu este pur și simplu o carte, este un micro album al Chișinăului. Imaginile sânt ferestre  spre trecut și sânt documentele cele mai autentice ale unei realități care a fost”.

Colesnic, Iurie. Chișinău Enciclopedie / Iurie Colesnic. – Chișinău : Museum, 1997. – 569 p.


Este o carte despre orașul Chișinău, conținutul fiind cu un caracter enciclopedic. Pentru a simplifica căutarea materialelor, articolele au fost plasate în ordine alfabetică. Au fost incluse articole despre teatru, literatură, muzică, arte plastice ș.a. Această lucrare este la a doua ediție, respectiv face o încercare de a sistematiza informațiile legate de oraș. Dacă în prima ediție a enciclopediei Chișinău, editată în anul 1984, s-a pus accent pe edificarea imaginii capitalei, în această ediție, accentul a căzut pe două componente primordiale: oamenii și arhitectura.
În enciclopedie sunt abordate următoarele subiecte: Chișinău – trecut, prezent și viitor; Chișinău – scurtă sinteză istorică, textul propriu-zis (A–Z); cronologie; bibliografie generală; autori și planșe-imagini.
La fiecare compartiment sunt incluse imagini ce fac referință la arhitectura și/ori autori.

Chișinăul meu / alcăt.: N. Cataeva. – Moscova : PK Galeria ;Chișinău : S.n., 2015. – 280 p.

Subiectul cărții este portretul Chișinăului văzut prin ochii citadinilor din diferite epoci. Trei secole de amintiri ale chișinăuienilor au fost reunite sub aceeași copertă. Cartea are un format bilingv, român și rus. Prima parte prezintă secolele trecute și include memoriile oamenilor de cultură care au locuit în Chișinău în sec. XIX-XX-lea M. Eminescu, A.V. Șciusev, L.N. Tolstoi, A.S. Pușkin, M.V. Dobujinski, M. Bieșu ș.a
Chișinăul în literatură : Antologie / Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu”. – Chișinău : „Grafema Libris”, 2011. – 575 p.


Antologia Chişinăul în literatură constituie o selecţie a lucrărilor literare dedicate oraşului Chişinău, făcută în baza fondului de carte al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Volumul a apărut la Editura „Grafema Libris”, în anul 2011. Are 575 de pagini şi a apărut în 575 de exemplare, exact la 575 ani marcaţi de Chişinău de la prima atestare documentară.
Culegerea cuprinde o selecţie de texte literare a 130 de scriitori: români, ruşi, evrei, ucraineni, bulgari, găgăuzi (85 în limba română şi 45 în alte limbi), dedicate Chişinăului în ultimele două secole. Culegerea este prefaţată cu un cuvânt omagial  adus de Primarul General Dorin Chirtoacă şi două studii introductive: O contribuţie deosebită la zestrea culturală a Chişinăului, semnat de Lidia Kulikovski, directorul general al BM „B.P. Hasdeu” şi Scriitorul şi oraşul: două vase comunicante, semnat de publicistul Vlad Pohilă. 

Chișinău. Sectorul Centru : La răscruce de milenii /  concepție: Leonid Bujor; fotografii și concepție de machetare: Grigore Cornienco, Alexandru Cornienco. – Chișinău : Centrul Editorial Fotojurnalist ;  ProArt, 2003. – 160 p.


Paginile acestui album, intitulat semnificativ Sectorul Centru – La răscruce de milenii, ne deschid o lume a frumosului prin prisma celor mai importante monumente de cultură și arhitectură din Sectorul Centru al municipiului Chișinău. Asemeni lui Mircea Eliade, vom încerca să regăsim aici un „spațiu sacru” acel „centru” al valorilor spirituale ale neamului nostrum. Probabil, nu este întâmplător faptul că anume în Sectorul Centru sunt amplasate importante instituții de cultură din republică: Filarmonica Națională, Sala cu Orgă, Centrul Expozițional Constantin Brâncuși, Teatrele Mihai Eminescu, Eugene Ionescu, Luceafărul, Satiricus, A.P. Cehov, cinematograful Odeon. Tot aici se află și 13 lăcașuri de cult, care ocrotesc valorile noastre morale afirmă Pretorul Sectorului Centru, Leonid Bujor.

Chișinău : Album / Chișinău, 2008. 172 p.

Chișinăul are un prezent plin de trecut si de viitor! Pe harta, el are conturul unei inimi. Ceea ce si este: o inima care pulsează in ritmul acestor vremuri pline de zbucium si de speranțe in schimbare. Un album in care imaginile țin locul cuvintelor. Album in 4 limbi: romana, rusa, engleza, franceza.
Dron, Ion. Chișinău Schițe Etno toponimice / Ion Dron. – Chișinău : ULYSSE, 2001. – 109 p.


Autorul studiului face o incursiune în istoricul Chişinăului, tratând totodată şi din perspectivă etimologică toponimia localităţii. Cercetarea porneşte în primul rând de la istoricul şi provenienţa numelui Chişinău. Cercetătorul menţionează chiar pe prima pagină că problema etnolingvistică a jucat un rol important de-a lungul istoriei, şi aici: "Originea numelui topic "Chişinău" nu poate fi explicată fără să se ţie cont de situaţia etnolingvistică din spaţiul geografic cuprins între Prut şi Nistru în sec. X - XIV.
continuă a patrimoniului imobil din Centrul istoric al Chişinăului. Astfel 79 dintre obiectivele de patrimoniu au fost demolate (dintre care 44 au fost demolate in perioada 1993-2006 şi 35 de edificii arhitecturale au fost demolate recent, in perioada 2006-2011.

Sainciuc, Lică. Chișinău ascuns / Lică Sainciuc. – Chișinău : Lumina, 2014. – 160 p.


Cartea conține o suită de imagini și texte minimaliste despre un Chișinău mai mult personalizat decât cel pretins a fi comun. Autorul reia subiectul unor intersecții în timp și spațiu ale străzilor și caselor, reunite într-o schemă ce ține de primele vetre, apoi de cele două domenii mănăstirești de altădată (Galata și Sf. Vineri), extinse în continuare pe parohii, piețe, cimitire, mahalale și case de referință. Peste acest concept, realizat în multe fotografii, hărți și desene, autorul aplică dinamismul halucinant al toponimiei orașului văduvit de elementul medieval și al străzilor ce se întrezăresc încă printre noile și mai noile construcții și planificări. Fiind prin excelență o proiecție subiectivă a fizionomiei capitalei, “Chișinăul Ascuns” se înscrie în lista puținelor instrumente de cunoaștere a orașului bazate pe documente, expertiză și observații de lungă durată.
(Nicolae Pojoga)

Retro Chișinău / Agenția de Inspectare și Restaurare a monumentelor; coord. Stefania Ion. – Chișinău : ”Continental Grup SRL”, 2011. – 96p.


Publicaţia “Retro Chișinău” este un omagiu adus tezaurului arhitectural al Chişinăului în imagini fotografice de epocă. O colecţie inedită de fotografii ale Chişinăului ce pune în valoare patrimoniul cultural al oraşului şi ne prezintă o individualitate istorică, culturală, care ar fi trebuit protejată şi pusă în valoare ca moştenire lăsată de generaţiile care ne-au precedat, şi pe care avem datoria de a o transmite intactă generaţiilor viitoare. O mare parte din clădirile acestor imagini nu mai există pe harta Chişinăului fiind distruse pentru totdeauna. După o inventariere a celor 977 de edificii de arhitectură de importanţă locală şi naţională înscrise în Registrul monumentelor ocrotite de stat s-a constatat un proces de degradare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu