luni, 3 octombrie 2016

"Nocturna bibliotecilor" la Biblioteca "Onisifor Ghibu"

             Pe data de 30 septembrie la biblioteca "O. Ghibu" a avut loc "Nocturna bibliotecilor", manifestare organizată în cadrul filialelor B.M. "B.P. Hasdeu", aflată la a treia ediţie şi care tinde să devină deja o tradiţie frumoasă.
           "Nocturna bibliotecilor" este un eveniment național, care are drept scop promovarea carţii, lecturii și bibliotecii în comunitate, aflat la a treia ediţie şi care se desfăşoară simultan în bibliotecile din România și Republica Moldova, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANPBR) și a Asociației Bibliotecarilor din Moldova (ABRM).
        Conform programului, "Nocturna bibliotecilor", are scopul de a reuni personalităţi ale culturii naţionale: poeţi scriitori, filologi, artişti, bibliotecari etc. pentru a discuta marile evenimente ale anului din lumea culturală, atât de la noi, cât şi din întreaga lume; recitaluri din creaţia proprie şi nu doar; de a-şi expune în comun părerile referitoare la ultimele creaţii scriitoriceşti; de a face schimb de păreri pe diverse teme legate de cultură etc.
                La "Nocturna..." de la biblioteca "O. Ghibu" au fost prezenţi: Nicolae Popa - poet, prozator; Grigore Chiper - poet, prozator, critic literar; Nicolae Spătaru - poet, prozator; Dumitru Crudu - poet, prozator, dramaturg; Silvia Goteanschi - poetă și Marin Postu - poet, critic și istoric literar; Vitalie Răileanu, poet, critic literar, moderatorul şi gazda evenimentului în calitatea sa de director al bibliotecii "O. Ghibu", dar şi alţi împătimiţi de poezie.
                În mare parte reprezentanţi ai generaţiei optzeciste şi postmoderniste, poeţii au creat o atmosferă deosebită în această seară la biblioteca "O. Ghibu" venind cu recitaluri exclusive din creaţia proprie. Poeţii şi-au expus părerea visavi de mai noile lor publicaţii, care încă nu au văzut lumina tiparului dar care au fost plămădite de atâta timp în sufletele lor şi vor fi expuse cu drag în faţa cititorului care mereu aşteaptă ceva nou şi inedit de la autorii îndrăgiţi.
         De la bun început, în cuvântul său de salut, Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii "O. Ghibu" a menţionat că aceste serate sunt un bun prilej de a aduna la o masă oameni cu aceleaşi trăiri, personalităţi ale culturii noastre pentru un schimb nou de energii creatoare: "Vă mulţumesc pentru prezenţa Dv. în această seară şi vă invit să ne onoraţi cu prezenţa mereu la cluburile şi întrunirile organizate de noi. Uşile bibliotecii noastre sunt mereu deschise pentru Dv. Aici veţi găsi mereu cel mai fidel cititor şi apreciator al operelor Dv." De asemenea, poetul Vitalie Răileanu, a venit cu un recital de versuri din noul său volum de poezie, apărut recent, în 2016, intitulat "Străin printre ape".
            Poeţii au citit versuri din creaţia proprie, atât dintre cele mai propete creaţii care încă nu au văzut lumina tiparului, cât şi dintre cele cuprinse în mai vechile volume.
         Nicolae Spătaru, poet, prozator: "Opera înseamnă carte. Cartea înseamnă bibliotecă iar biblioteca este locul cărţii. Şi unde dacă nu la bibliotecă putem da voce creaţiilor noastre, putem da farmec unei seri deosebite prin prezenţa poeziei?
Vă felicit pentru acest eveniment frumos care, sper să devină o tradiţie frumoasă pentru toată lumea! Îi invit pe toţi să nu rateze şansa unor asemnea seri frumoase, cu lume bună şi multă poezie de calitate."
             Poetul Nicolae Popa: "Am venit cu plăcere în această seară. Ce poate fi mai frumos decât o atmosferă de bibliotecă ce predispune la cele mai frumoase gânduri, cele mai îndrăgite întâlniri unde poţi regăsi oricând cei mai frumoşi oameni, mai curaţi la suflet cu care te poţi înfrupta împreună din tainele creaţiei."
         Poetul Dumitru Crudu a recitit două dintre ultimele sale scrieri, împărtăşind cu cei prezenţi impresiile şi emoţiile pe marginea textelor. Poetul a subliniat că asemenea evenimente ar trebui organizate mult mai des în cadrul bibliotecilor de la noi, deoarece sunt multaşteptate de public dar şi de autori: "Este o ocazie perfectă pentru un schimb de păreri, o intersectare plăcută între oameni cu aceleaşi viziuni. Sper ca această tradiţie frumoasă să fie continuată an de an, până la a zecea ediţie şi mai departe!"
             Poetul Grigore Chiper, la fel a recitit câteva dintre versurile sale mai noi: "Sunt încântat să fiu aici în această seară. Am o deosebită plăcere când revin de fiecare dată la biblioteca "O. Ghibu". O atmosferă primitoare şi caldă ne aşteaptă ca de obicei. Am pregătit şi în această seară ceva, sper eu, pe gustul vostru. Ne vom convinge împreună, încă o dată, că poezie este şi va fi... Atât cât va fi Omul pe pământ, cât vor fi sentimente, cât va fi dragoste şi sinceritate între oameni... Să ne lăsăm deci furaţi tot mai des de valurile poeziei!"
    Silvia Goteanschi, poetă postmodernistă: "Mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie. A fost ceva deosebit. Sper să ne mai întâlnim de multe ori în cadrul unor asemenea seri. Poţi să citeşti un poem de-al tău oriunde, într-o sală de festivităţi, undeva în natură, dar nimic nu se compară cu atmosfera de bibliotecă, creată de noi toţi, indiferent dacă suntem poeţi, scriitori, oameni de cultură sau simpli cititori, vizitatori. Cu toţii putem crea ceva frumos dacă iubim arta (literelor aici!): unii creăm cu sufletul, alţii dăm valoare printr-o apreciere corectă, ceea ce de multe ori înseamnă mult mai mult decât a crea."
           Marin Postu, critic, poet postmodrnist: "Am venit cu drag pentru că demult am aşteptat un asemenea eveniment. O întâlnire frumoasă între poeţi din două generaţii am putea spune, dar nu e vorba deloc de vreo confruntare... E un schimb frumos de impresii, de tehnici şi unelte, de idei şi sentimente, care indiferent de schimbul iminent între generaţii, vor rămâne mereu aceleaşi."
        Cristina Catan, bibliotecară: "Am rămas profund impresionată de acest eveniment organizat în biblioteca noastră. S-au citit poeme frumoase, de suflet şi cel mai important că au fost în lectura autorilor, ceea ce a şi creat tot farmecul serii. Am avut ocazia să văd cum poeţi din două generaţii îşi citesc textele reciproc, fac schimb de opinii şi crează un univers aparte care ne include în primul rând pe noi, cititorii. Sperăm să-i vedem tot mai des la bibliotecă la manifestări de acest gen, să ne încânte cu operele lor."
              Mai aşteptăm asemenea evenimente!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu