joi, 13 octombrie 2016

Rolul educativ al muzeului

În perioada Decadei „Chişinău – oraşul meu”, Biblioteca „Onisifor Ghibu”, pe data 13.10.2016, a organizat o lecţie publică cu genericul: „Rolul educativ al muzeului”. În colaborare cu Muzeul de Literatură „M. Kogălniceanu” am vizitat Liceul Teoretic Traian. Invitatul de onoare a fost Nicolae Popa , director adjunct (muzeul „M. Kogălniceanu”, din Chişinău), poet, prozator. Picii din clasa a III-a, împreună cu diriginta Elvira Anton, ne-au primit cu mult entuziasm şi voie bună.
         Domnul Nicolae Popa le-a povestit copiilor ce importanţă au muzeele în educaţie. Cum sunt colecţionate toate exponatele din muzeu. În muzeul de Literatură sunt expuse pentru vizitatori nu numai cărţile scriitorilor, dar şi obiectele care l-au ajutat să scrie, sau au avut menirea de-a le fi muza.
         Muzeul de Literatură „M.Kogălniceanu”, a fost fondată în primăvara anului 1965, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
                   În comparaţie cu alte muzee, care au avut o bază oarecare în colecţii sau fonduri, Muzeul Literaturii române a pornit-o de la zero.
         Studenţi entuziaşti de la facultăţile de Istorie şi Filologie au colectat exponate pentru muzeu cu multă migală, vizitând nu numai localităţi din Moldova, dar şi localităţi moldoveneşti din Cernăuţi, Odesa, Ucraina.
Colecţia muzeului include circa o sută de mii de articole, printre care inclusiv manuscrise, cărţi, documente, obiecte de artă artistică ş.a.
         Cele mai multe dintre cărţile prezentate sunt publicaţii ale clasicilor din Romînia, începând cu Dimitrie Cantemir
.  
                Copii au fost foarte receptivi şi la finele lecţiei l-au asaltat pe invitat cu nenumărate întrebări: Care este cea mai veche hartă?; Cine a fondat muzeul?; Dacă muzeul are ca exponat manuscrise originale? ş.a.

        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu