marți, 11 octombrie 2016

Constelaţia Steliana Grama

     Biblioteca „Onisifor Ghibu” mereu a fost axată pe parteneriate deosebite. Pe data de 10 octombrie, la invitaţia Muzeului Naţional de literatură „Mihail Kogălniceanu” directorul Bibliotecii noastre, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu, a participat la desfăşurarea unui eveniment generat de inaugurarea expoziţiei şi a medalionului literar – Cometa sihastră a poeziei Steliana Grama, consacrată împlinirii a 10 an de la trecerea în eternitate a binecunoscutei scriitoare, cu discursul: Steliana Grama – în căutarea firescului.

Au mai conferențiat: A. Suceveanu, președintele U.S.M., V. Malaneţchi, directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”, Ana Bantos, critic literar; Vladimir Beşleagă, scriitor ş.a.

 „Trebuie să spunem că pe noi, angajaţii Bibliotecii „Onisifor Ghibu” ne mai bucură nespus şi faptul că a avut loc şi lansarea volumului – Crezul Stelianei Grama: „Să ne păstrăm coloana vertebrală” ( ed. Pontos, Chişinău 2016, 136 pag.), alcătuitor – coordonator: Claudea Slutu-Grama. Cuprinsul volumului dat este alcătuit din referatele şi alocuţiunile prezentate şi oferite de liceeni, profesori şi istorici literari, ce a avut loc în Sala Nuciferă a bibliotecii noastre pe 7 decembrie 2012.
            Veronica Postolachi a amintit celor prezentaţi că se află la Medalionul Literar nr. 36, dedicat memoriei scriitoarei Steliana Grama. Atrage atenţia elevilor asupra expoziţiei de carte, îndemnându-i să admire fotografia de pe care ne urmăreşte chipul de înger al Stelianei. Anunţă programul evenimentului, face unele observaţii de rigoare, prezintă oaspeţii sosiţi pentru acest omagiu adus creatoarei şi îi roagă pe cei prezenţi să se ridice pentru un moment de reculegere în memoria Stelianei Grama.
            Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii, critic literar, afirmă că pentru Dumnealui Steliana Grama nu este la timpul trecut, ea rămâne poeta care-i susţine comunicarea în fiecare zi. Steliana Grama rămâne mai mult decât o perspectivă. Poezia Stelianei e poezia noastră şi ne tentează spre a o cunoaşte, pentru că, prin laptele mamei, a împrumutat metafora. În acest sens, Steliana face parte din poeţii adevăraţi, care îşi pictează din timp portretul creaţiei. Le aminteşte tinerilor că biblioteca e un templu sacru, de unde împrumutăm intelectul şi îi invită să vină pe aici cât mai des.  
Tudor Palladi susţine că pentru Steliana Grama poezia nu e un „joc secund", ci unul spiritual. Poeta redimensionează întreaga panoramă a literaturii române. Va rămâne una dintre cele mai bune poete ale secolului al XXI-lea, pentru că poezia spirituală este pentru toate timpurile. Coloana vertebrală a Stelianei Grama este prezentă şi în proză, şi în poezie, şi în dramaturgie.
           Claudia Slutu-Grama anunţă rezultatele concursului, apreciind eforturile elevilor, dicţiunea impecabilă şi prestaţia lor actoricească. S-a dat citire numele elevilor care au declamat mai impresionant şi mai emotiv: Daniel Paraschiv, Gabriela Cernalev, Cristina Drumea, Natalia Goropceanu, Anastasia Covalciuc, Valeria Răilean, Liliana Barbăneagră, Nicoleta Iliuha, Taisia Haritonov, Cristina Sibov. Din partea familiei Grama, elevilor câştigători li s-au oferit, ca premii, cărţi semnate de Steliana Grama. 
           Interpreţii Luminiţa şi Valentin Dragomir ne-au dăruit câteva melodii, dintre care un cântec scris pe versurile Stelianei — Iubirea la seral.
Claudia Slutu-Grama conturează un portret oral al Stelianei: a avut o dragoste incomensurabilă pentru carte, a caracterizat-o dragostea pentru Ţară, patriotismul devenind o temă predilectă în creaţia ei. Dragostea pentru Ţară şi pentru verbul matern a inhalat-o în mediul familiei. S-a adăpat iniţial din cărţile bibliotecii de familie. Steliana ne invită pe toţi la „Ambasada Dragostei", pentru că fără dragoste nu poate trăi niciun om, nicio pasăre, nicio vietate.

             Recitalul-concurs a fost susţinut prin poeziile volumului „Să ne păstrăm coloana vertebrală" (Ed. Pontos, Chişinău, 2012). Au participat declamatori din diferite clase şi din diferite licee:
a)      Elevi de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade", Chişinău:
           Nicoleta Iliuha, Dacă nu mâ-nşel
           Gabriela Cernalev, Să ne păstrăm coloana vertebrală
           Cristina Sibov, Românca
           Ana Sugac, Nu mai suntem o generaţie de îngeri
           Ana Melenciuc, Focul Unirii
           'I'aisia Haritonov, Pentru Eminescu
           Cristina Golub, Lemnarul Veşniciei
           Valeria Răilean, Noi, tinerii
           Liliana Barbăneagră, Cu tot cu graniţă mă-ntorc Acasă
            Valeria Brânză, Cetăţeanul turmentat
            Cristina Arhipov, Am trimis un Coşbuc pentru tine
            ladviga Stascoveac, Proroc
            Daniel Paraschiv, Transnistria
            Violina Rusu, Ca Ioana d’Arc şi Ipătescu Ana
b)      Elevi de la Liceul Teoretic „Al. I. Cuza", Chişinău:
           Nastasia Covalciuc, Voiam să cânt
           Eugenia Donţu, Cruciaţilor
c) Elevi de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Nisporeni:
           Iuliana Tulbure, Neamul meu de legendă
           Natalia Goropceanu, Poetul nu greşeşte niciodată
           Cristina Drumea, Să ne iubim acest pământ

           După declamarea poeziei fiecare elev şi-a exprimat impactul educativ al textului liric asupra propriei personalităţi, a scos în evidenţă mesajul poeziei. Juriul compus din trei membri (Claudia Slutu-Grama, Nina Soroceanu, Lidia Grosu) s-a retras, pentru a decide câştigătorii Recitalului-concurs.
Lidia Grosu a menţionat că Steliana Grama ne apără istoria, tradiţiile. Prin aceasta, a lăsat un mesaj liric important pentru oamenii de toate vârstele. E nevoie să păstrăm spiritul unic al Stelianei Grama.
           Nina Soroceanu a rostit cel mai scurt discurs, spunându-le elevilor un simplu „Mulţumesc!" pentru participarea la acest Medalion Literar.
           Vitalie Răileanu a oferit câte un set de carte pentru membrii echipei de la Nisporeni.
           La finalul evenimentului, participanţii au mai ascultat două melodii, dintre care una era un colind, completat şi de o urare pentru sărbătorile care se apropie.
           Claudia Slutu-Grama a mulţumit organizatori lor şi participanţilor pentru aceste clipe de revelaţie sufletească şi a promis că familia va edita materialele Medalionului actual, completând tradiţia celor existente (Ion Hadârcă, Galina Furdui, Marcela Mardare, Ion Anton ş. a.)
           Veronica Postolachi a completat că sufletul Stelianei Grama se odihneşte în leagănul unei stele, de aceea şi-a exprimat convingerea că toţi participanţii se vor duce acasă mai bogaţi spiritual, purtând în Inimi o scânteie din sufletul Stelianei Grama.
           Emoţionante şi sincere au fost şi cele 19 referate scrise de învăţăceii Liceelor: "Mircea Eliade", Chişinău; "Mircea Eliade", Nisporeni; "Al. I. Cuza", Chişinău.
           ”Poeta e Poetă în toate şi aici, pentru că aceasta i-a fost destinul - de a reprezenta, stelar, o Constelaţie... De unde şi numele ei - Steliana Grama -, care consună totalmente cu titlul metaforic al noului volum liric inedit Să ne păstrăm coloana vertebrală [...]”, afirmă istoricul literar Tudor Palladi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu