luni, 24 octombrie 2016

Tipuri de cărţi care dezvoltă inteligenţa

Citim pentru informații, cu speranța că informațiile pe care le acumulăm ne vor ajuta să ne dezvoltăm rațiunea, oferindu-ne mijloacele forte pentru a ne îmbunătăți viața. În epoca modernă a informației, tot mai mult material de citit/asimilat este disponibil, astfel încât este aproape imposibil să ne dedicăm timpului eficient pentru lecturi.
Cărțile nu sunt create egal, ceea ce înseamnă că nu tot ceea ce citești are valoare egală.
A citi mult și a citi profitabil sunt două lucruri foarte diferite. Foarte mult timp este pierdut citind cărți care sunt uitate rapid după ce sunt închise la ultima pagină. Dar timpul petrecut, citind cărți care cultivă inteligența și înțelepciunea, produce beneficiu continuu pe durata întregii vieți.
Cu această ocazie, la Biblioteca ”Onisifor Ghibu”, s-a organizat o lecție bibliografică în parteneriat cu Liceul ”Mircea Eliade”, cu genericul : ”Tipuri de cărți care dezvoltă inteligența”.
Scopul acestei lecții este identificarea și aducerea la cunoștință a elevilor 5 tipurilor de cărți, care dezvoltă permanent inteligența ce contribuie a ne îmbunătății calitatea vieții:

Cărți științifice

Știința nu se limitează la cărți cu conținut științific. Ea cuprinde toate edițiile care ne ajuta să înțelegem lumea în care trăim. Aici sunt incluse cărți de comerț și societate, care urmăresc să explice și să clarifice anumite evenimente.

Cărți filosofice

În antichitate, știința și filosofia s-au dezvoltat pe baza gândirii analitice. Dacă știința ne învață să înțelegem lumea din afară, filosofia ne îndrumează să ne cunoaștem pe noi înșine. Prin urmare, filosofia ar putea fi foarte util numită: știința naturii umane.
Pe lângă lucrările filosofice clasice, această categorie include și marile texte religioase: Biblia, Coranul, Bhagavad Gita, etc., care, aparent, nu sunt valoroase universal doar datorita dogmei religioase, ci și datorita înțelepciunii care a inspirat miliarde de oameni să fie mai buni. Filosofia facilitează înțelegerea nevoilor și dorințelor umane.

Cărți ficțiune

Există o convingere că operele de ficțiune sunt inferioare, deoarece acestea sunt doar “povești inventate”. Numai o persoana cu totul lipsită de imaginație ar putea crede ca aceste povești sunt reale. Marile opere de ficțiune conțin mai mult adevăr decât orice alt gen literar, pentru că permite cititorului să experimenteze o nouă realitate.
Ficțiunea creează experiențe care dezvoltă imaginația și nu de puține ori ea conține de asemenea frânturi de filosofie, psihologie, si istorie.

Cărți istorice

Istoria pare plictisitoare, pentru că în școală Istoria însemnă memorarea unui șir de date și evenimente. Tot ceea ce sistemul de învățământ a păstrat din istorie este o mulțime de personaje remarcabile și evoluția ideilor care au șlefuit civilizația.
Cunoașterea trecutului ne ajută să înțelegem mai bine vremurile actuale, să recunoaștem prejudecățile moderne și natura istoriei umanității.

Cărți de poezie

Cei mai mulți cred că poezia este lipsită de substanță și de aplicabilitate, pentru ca se rezumă doar la cursivitatea rimelor, ignorând puterea nebănuita a cuvintelor.
Lectura de poezie produce un sentiment care nu poate fi descris în mod adecvat, un sentiment de venerație și respect pentru puterea cuvintelor.
Fără îndoială, poezia dezvoltă vocabularul dar și abilitățile conversaționale.
Aprecierea poeziei este esențială pentru a ajunge la un nivel de excelenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu