marți, 5 mai 2015

Promovare concursului "Bătălia Cărţilor"



   Biblioteca “Onisifor Ghibu” continuă promovarea  Concursului Municipal  “Bătălia Cărților”.  Bibliotecara Aurelia Galițchi-Staci a avut o întâlnire cu elevii Liceului Teoretic “Principesa Natali Dadiani” în cadrul căreia le-a prezentat regulile de desfășurare a concursului, formularul de înscriere, semnele de carte, carnetul de lectură și fișa de lectură. 

  
Pentru a-i incita pe elevi, au fost prezentate cărţile: Împăratul muştelor de William Golding în care se vorbeşte despre un grup de copii, scăpaţi cu viaţă din catastrofa prăbuşirii unui avion, încearcă să recreeze regulile soocietăţii în care au trăit înainte să devină izolaţi, cedând treptat în faţa instinctelor, iar ura luând locul inocenţei.
   Sir William Gerald Golding (19 septembrie 1911-19 iunie 1993) a fost un romancier britanic, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1983. El prezintă romanele sale criza conştiinţei omului modern confruntat cu problemele realităţii contemporane. William Golding s-a dedicat exclusiv scrisului abia la cincizeci de ani, în 1961. Experienţa războiului avea să-l marcheze profund: el şi-a pierdut atunci încrederea în om ca o fiinţă inocentă: pentru el, până şi copiii poartă în suflete germenele răului. Aceasta este teama primului său roman, The Lord of the Flies, din 1954 (trad. Împăratul muştelor, 1969) care a cunoscut un enorm succes imediat după apariţie. Urmează alte 11 romane și două volume de eseuri, tratând, toate, aceeași temă. În 1983, în discursul de recepţie a premiului Nobel, Golding se arăta uimit de obstinația cu care oamenii caută semnele deznădejdii lăsate de el în opera sa. „Eu nu mă simt deloc deznădăjduit”, spunea el cu acel prilej. Iar paradoxul acesta exprimă cel mai bine luciditatea cu care a privit întotdeauna lumea în care ne este dat să trăim.

  O altă carte a fost De veghe în lanul de secară de J. D. Salinger, în care se narează despre un adolescent în care a fost dat afară din a 3-a şcoală la care fusese înscris. Este o istorie despre maturizarem, depăşirea frustrărilor, regăsirea de sine într-o lume închistată în norme şi tradiţii.
   Jerome David „J.D.” Salinger (n. 1ianuarie 1919, Manhattan, New York - d. 27 ianuarie 2010, Cornish, New Hamshire) a fost un scriitor american, cunoscut mai ales pentru romanul său De veghe în lanul de secară ( en. The Catcher in the Rye, 1951) și firea solitară. Ultima sa lucrare publicată a fost scrisă în anul 1965, iar în 1980, autorul a acordat ultimul său interviu. 
   În 1951 apare romanul De veghe în lanul de secară, care înregistrează un succes la public imediat. Relatarea alienării adolescentine și a pierderii inocenței pentru protagonistul HoldenCaulfield i-a marcat pe cititori, în special pe cei tineri. Cartea continuă să fie citită de un public numeros și să genereze controverse. Succesul romanului De veghe în lanul de secară l-a adus pe Salinger în atenția publicului; din acest motiv, scriitorul s-a izolat și a ales să publice noi scrieri într-un ritm mai rar. S-a mutat din New York  în Cornish, New Hampshire, unde a continuat să scrie romane pe care nu le-a publicat.
   Chiar dacă unii elevi participă deja la acest concurs, i-am îndemnat să nu renunţe, să citească cât mai atent cărţile propuse şi să-i provoace şi pe colegii lor la această bătălie a cărţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu