luni, 25 mai 2015

Cercul Academic „Constantin Brâncoveanu”

                                                 Cultura formatorului                           
Învăţarea accelerată: modelul SAVI
        
Dragă cititor! În cadrul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” ai posibilitatea să descoperi nu doar o varietate mare de cărţi valoroase, ci poţi participa la diverse cercuri literare, ştiinţifice, unde să descoperi lucruri interesante şi să îţi faci noi prieteni. O astfel de posibilitate îţi oferă Cercul Academic „Constantin Brâncoveanu”, membrii cărora s-au întâlnit vineri, 22 mai la cea de-a cincisprezecea şedinţă.
         Tema discutată a fost una de mare utilitate pentru toţi cei lectorii, dar şi pentru toţi cei care urmează să ţină un discurs. Ghenadie Covalciuc, lector universitar la Universitatea Tehnica a Moldovei a prezentat tema: Cultura formatorului. Învăţarea accelerată – modelul SAVI.
     Conceptul de „lector” vizează persoana care furnizează informaţii celor ce le solicită, dar şi persoană care inspiră. Problemele abordate au fost:
         - Cum ne pregătim pentru un trening? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să răspundem la întrebările: cine?, când?, unde?, de ce? Şi ce urmează să comunic?
         - Cum ne îmbrăcăm? Iată câteva sfaturi: Utilizaţi culori sugestive. Verdele ne ajută să ne concentrăm, albastru va calma publicul, purpuriul este generator de idei, iar negru este indicat atunci când dorim să fim luaţi în serios. Bineînţeles este bine să ne îmbrăcăm confortabil şi fără accesorii zgomotoase.
         - Ce trebuie de făcut în timpul prezentări? Menţineţi contactul vizual cu publicul, implicaţi participanţii, vorbiţi clar şi cu îndrăzneală, folosiţi ajutoare vizuale, încurajaţi întrebările, verificaţi dacă instrucţiunile sunt înţelese, şirul de sfaturi poate continua.
         - Ce nu trebuie de făcut? Nu vorbiţi cu spatele la public, nu staţi într-un loc, ci mişcaţi-vă puţin pentru a menţine atenţia, nu ignoraţi comunicatori şi feedback-ul, nu citiţi din curriculum.
         - Regulile de Aur ale formatorului sunt: formatorul este mereu pozitiv, nu e supărat sau nervos, nu e obosit sau beat, nu vine nepregătit, formatorul are totul sub control!
         Pentru a putea fi un bun formator, dar şi pentru a putea învăţa eficient, modelul de memorare SAVI este de mare ajutor. Modelul vizează cele patru modalităţi de învăţare: Somatic – învăţarea prin practică; Auditiv – învăţarea prin auz; Vizual – învăţarea prin văz; Intelectual – învăţarea prin gândire. Pentru a memora cât mai repede şi mai eficient putem aplica toate aceste modalităţi.

         Biblioteca „Onisifor Ghibu” şi Cercul Academic „Constantin Brâncoveanu” vă doreşte mult succes în prezentarea discursurilor şi să aveţi o memorie de invidiat!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu