vineri, 29 mai 2015

Lansarea volumului antologic Cuvinte pe stradă …în lume

Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova a demarat deja în plină forţă, şi pentru că este vineri, putem să ne bucurăm de odihnă şi să citim o carte proaspăt lansată. Cu această ocazie directorul bibliotecii, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu a oferit publicului prezent la eveniment detalii despre volumul Parole per strada …nel mondo tradus din limba italiană de Ecaterina Deleu. Cititorul atent poate descoperi în volumul Cuvinte pe stradă …în lume mai multe principii pe care sunt axate textele: existenţa proprie a personajului, stilul nativ şi bonom, detalii ce ţin de diversitatea tematică etc. De asemenea, bucură şi faptul că Vladimir Beşleagă a prefaţat această carte, a plonjat în text şi în cuprins. Dacă lecturăm prefaţa, ne dăm seama că avem în faţă o carte care va fi re-re-lecturată, o carte a tuturor.
Preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Socială Italia-Moldova Gian Luca del Marco a menţionat că antologia Cuvinte pe stradă …în lume reprezintă o culegere a celor mai bune lucrări prezentate la diferite ediţii ale concursului narativ Parole per strada, care sunt oferite astăzi şi cititorului basarabean.
Promotoarei acestui proiect, Mariei Grazia Masciadri îi place să promoveze cultura italiană într-o ţară unde se cere această cultură. Volumul Parole per strada conţine aproximativ 50 de povestiri, selectate din cadrul celor cinci ediţii ale concursului. Astfel, cititorii din Moldova îşi pot formula o idee despre ce ar trebui să scrie şi cum ar trebui să se scrie, dacă doresc să participe la acest concurs de proză scurtă. De asemenea, doamna Maria Grazia Masciadri a vorbit despre cea mai importantă regulă a concursului – povestirea trebuie să se încadreze în limita a 1500 de semne – lucru care este destul de dificil. În schimb, câştigătorii au o maximă vizibilitate la public. Fragmente din textele lor sunt expuse pe banere direct pe stradă, în parcuri, biblioteci, muzee, supermarketuri etc.
Cea care a mărturisit că va purta în inimă pentru mult timp oamenii pe care i-a cunoscut şi locurile pe care le-a vizitat în Republica Moldova, a fost tânăra scriitoare Catia Simone. Pe ea, acest concurs a ajutat-o să se exprime mai uşor, mai corect şi concis.
Vrăjit de povestirile volumului Cuvinte pe stradă …în lume,  prozatorul Vladimir Beşleagă le-a caracterizat drept o adevărată salbă de bijuterii literare. „E o carte insolită, originală, singulară în felul ei. E plină de frumuseţi, de înţelepciune, dar, în acelaşi timp, impregnată de tragism”, a specificat maestrul.
Apărută cu ajutorul şi susţinerea Ambasadei Italiei în Republica Moldova şi a Ministerului italian al Afacerilor Externe, cartea a fost distribuită gratuit publicului prezent şi va putea fi împrumutată de toţi utilizatorii BM „B.P. Hasdeu”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu