vineri, 8 mai 2015

Cercul Academic „Constantin Brâncoveanu”

Este necesar ca banii unui stat să fie acoperiţi cu aur sau nu?


    O bibliotecă academică este cea mai potrivită pentru desfăşurarea activităţilor intelectuale, astfel pe data de 8 mai, Biblioteca „Onisifor Ghibu” a fost gazda Cercului Academic „Constantin Brâncoveanu”. Membrii acestui cerc declară că ceea ce-i uneşte este dorinţa de a studia şi de-aşi împărtăşi unii altora cunoştinţele pentru o mai eficientă dezvoltare intelectuală şi personală.
    Criza economică şi criza „bunului simţ” devine tot mai apăsătoare în ţara care demult a încetat a mai fi „o gură de rai”. În acest context, noua generaţie îşi pune tot mai multe întrebări încercând să găsească o soluţie. Iar întrebarea: „este nevoie ca banii unui stat să fie acoperiţi cu aur sau nu?” a constituit tema celei de a treisprezecea şedinţă a Cercul Academic „Constantin Brâncoveanu”.

    Coordonatorul acestei activităţi, Vladimer Nani, lector asistent şi doctorand, a prezentat o scurtă istorie a evoluţiei procesului de trecere de la banii confecţionaţi din aur sau argint, la banii din hârtie reprezentând o cantitate de aur sau argint şi, în cele din urmă, la banii ne acoperiţi de metale preţioase.
     Concluzia la care s-a ajuns vizează faptul că metalele preţioase sunt limitate şi variabile ca volum, de aceea nu este necesar ca banii unui stat să fie acoperiţi cu aur. Din experienţa altor state independente economic, putem observa că banii pot fi acoperiţi de capacitatea de muncă a cetăţenilor. Aceasta făcând posibilă dezvoltarea economică, dar şi culturală, deoarece intelectualii ţării nu mai sunt nevoiţi să vândă în piaţa centrală, ci pot obţine un post de lucru, remunerat corect, în domeniul de specialitate.
    Speranţa depăşirii crizei economice, şi nu numai, fiind, strâns legată de posibilitatea statului de a emite bani în conformitate cu potenţialul de muncă al societăţii. Aceasta, însă, presupune ca Republica Moldova să fie un Stat Independent în adevăratul sens al cuvântului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu