luni, 18 mai 2015

Lumea artistică şi personajele lui Vladimir Beşleagă


Pe 18 mai 2015, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a avut loc cea de-a 43-a ediţie a Medalionului literar-artistic, care de această dată l-a găzduit în calitate de protagonist pe Vladimir Beşleagă.
Moderatoarea medalionului, profesoara de limbă şi literatură română a Liceului Teoretic „M. Eliade”, doctor în filologie Veronica Postolache a salutat prezenţa prozatorului Vladimir Beşleagă iar bibliotecara Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Nina Negru a stăruit asupra unor momente culminante din opera maestrului.
Criticul şi istoricul literar, directorul bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu a menţionat că eroul evenimentului - Vladimir Beşleagă -  este omul fără vârstă, care a ţesut în pânza textelor sale adevărate lecţii de viaţă şi de mai multe decenii rămâne a fi omul carte, omul nostru, al tuturor cititorilor. Vladimir Beşleagă nu este doar un prozator de valoare, ci şi un cititor foarte atent, care îşi lasă impresiile personale pe fiecare pagină citită.
Şi elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade” au venit cu impresii postlectorale, după ce au citit mai multe lucrări semnate de Vladimir Beşleagă. Astfel, elevele clasei a VI-a „P”, Valeria Bârcă, Victoria Stratulat şi Laura Gherman au caracterizat personajul principal Miron Costin din romanul Cumplitele vremi. Nicoleta Gusac şi Cătălina Tataru din  clasa a X-a au analizat unele aspecte ale romanului Viaţa şi moartea nefericitului Filimon, roman scris în anii 1969-1970 şi publicat abia în 1988. Acest roman oferă într-o textură încărcată şi convulsivă tragedia profundă a unui neam fracturat în interiorul său, rupt de cadrul organic de viaţă, înstrăinat de relaţiile de rudenie fireşti. „Nefericita” viaţă a lui Filimon trebuie considerată, aşa cum ne propune şi titlul, o anevoioasă cale a cunoaşterii de sine. 
Impresionate de scrierile lui Vladimir Beşleagă au rămas Elena Istrate, care a încercat să descopere subtilităţile microromanului Pădurea albastră şi Gabriela Uncu pentru care nuvela Nepotul s-a dovedit a fi o carte ce trebuie citită din scoarţă în scoarţă pentru a înţelege adevăratul mesaj al prozatorului.
Totuşi, romanul cel mai citit, romanul care a stârnit dezbateri în rândul elevilor, romanul care poartă o încărcătură emotivă foarte puternică, rămâne a fi Zbor frânt.
Majoritatea elevilor au fost interesaţi de geneza romanului, de semnificaţia titlului, de personaje ş.a., iar Vladimir Beşleagă a răspuns cu plăcere la toate întrebările.
Nu doar despre activitatea sa de scriitor a povestit invitatul, ci şi despre viaţa sa, despre unele evenimente care i-au marcat destinul. Iar, bibliotecarei Nina Negru i-a reuşit să ne convingă de faptul că Jurnalul lui Vladimir Beşleagă merită într-adevăr citit. Lucrarea dată conţine multe evenimente, persoane reale care au făcut sau care fac parte din viaţa prozatorului şi este condimentat cu ideile, gândurile şi sentimentele celui care l-a scris.
Acest medalion literar-artistic a fost cu adevărat unul util, deoarece toţi cei prezenţi am învăţat din operele lui Vladimir Beşleagă că trebuie să ne cunoaştem istoria, să luptăm pentru valorile şi principiile personale, să redescoperim lucrurile deja cunoscute, şi cel mai important, să nu lăsăm adevărul să treacă pe lângă noi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu