luni, 18 mai 2015

Cercul Academic „Constantin Brâncoveanu”

Recenzia cărţii Civilization on Trial / Civilizaţia în judecată de Arnold Joseph

         La Biblioteca „Onisifor Ghibu”, activitatea Cercului Academic „Constantin Brâncoveanu” continuă. Pe data de 15 mai a avut loc ce-a de-a patrusprezecea şedinţă, la care au participat tineri elevaţi, interesaţi de a afla lucruri noi, care să le permită să privească lumea dintr-o altă perspectivă.
         Recenzia cărţii Civilization on Trial / Civilizaţia în judecată, prezentată de Andrei Creacico, un tânăr inginer, a constituit tema discuţiei la această şedinţă.
         Arnold Joseph, cercetător şi profesor de istorie, este cunoscut, în special, datorită celor 12 volume cu titlul Un studiu de istorie (1934-1961), prin care acesta a examinat ridicarea şi căderea de 26 de civilizaţii în cursul istoriei umane, ajungând, la concluzia că acestea au crescut răspunzând cu succes provocărilor, sub conducerea minorităţilor creative compuse din lideri de elită.
       
        Primele întrebări pe care le adresează cercetătorul Arnold Joseph, în cartea Civilization on Trial şi la care încercă să dea răspuns pe parcursul studiului său, sunt: „În ce moment istoric ne aflăm şi cum vor înţelege urmaşii noştri momentul actual al istoriei?”. Un adevăr remarcat de autor este că „Civilizaţiile se nasc şi dăinuiesc prin împărtăşirea comună a unor valori. Pentru că valorile sunt esenţa civilizaţiei şi nu formele sociale!”.
    Orice civilizaţie trasează anumite limite temporale şi geografice de care trebuie să ţină cont cercetătorii istorie, afirmă Arnold Joseph. Iar carte sa oferă o viziune asupra traseului istoric parcurs de civilizaţia occidentală – din secolul IX până în secolul XX. Luând în calcul faptul că civilizaţiile înregistrează un moment de înfiinţare, apogeu şi declin, cercetătorul Arnold Joseph propune o soluţie pentru ca civilizaţia occidentală să nu fie distrusă, aceasta vizând trei nivele:         
         politic – instaurarea unui guvern constituţional cooperativ;
         economic – stabilirea unui echilibru între economia de stat şi cea liberă;
         religios – întoarcerea statului la temelia religioasă.

         Dragă cititor! Biblioteca „Onisifor Ghibu” te invită la şedinţele tematice ale Cercului Academic „Constantin Brâncoveanu”, la care se discută probleme de economie, justiţie, istorie, politologie!

         „Dacă eşti dispus să faci un efort intelectual şi dacă îţi pasă de ţara ta, atunci eşti tocmai cel pe care îl căutăm” afirmă Andrei Creacico.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu