joi, 28 mai 2015

Atelier de creaţie: Curs de scriere creativă pentru studenţii moldoveni

Săptămâna culturii italiene în Republica Moldova se face remarcată şi printr-o altă manifestare deosebită – Curs de scriere creativă în limba italiană pentru studenţii moldoveni, care a avut loc în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
Doamna Maria Grazia Masciadri, profesoară de limba italiană pentru străini din oraşul Roveretta, Italia a susţinut acest Curs, invitând studenţii şi liceenii prezenţi la o lecţie de gramatică şi perfecţionare a limbii italiene, axarea a fost pe lectură şi scriere, dar şi conversaţie/ dialog cu fiecare participant.
Cei prezenţi la concurs au rămas impresionaţi de metodica predării limbii italiene, de noile priorităţi receptate. Constanţa Munteanu, studentă la USM, Facultatea de limbi străine, anul II şi-a exprimat mulţumirea şi dorinţa de a mai participa la astfel de întruniri cu profesorii italieni, unde se pot obţine excelente deprinderi de scriere şi exprimare corectă în limba italiană. Elevii Liceului Teoretic „Dante Alighieri” – Gheorghe Tutunaru, Fulga Malic, Ioana-Victoria Buju, Victoria Puddu, Sorina Noroc ş.a. şi-au exprimat deosebita plăcere de a mai participa la astfel de concursuri şi cursuri de creativitate, unde află şi desprind atâtea lucruri noi şi utile despre istoria şi cultura italiană, iar Gicu Boloşenco, elev în clasa a XI-a al aceluiaşi liceu, şi-a exprimat dorinţa să mai participe la astfel de lecţii de limbă italiană susţinute de profesorii din Ţara lui Michelangelo Boonarroti.
Cei antrenaţi la Concurs au fost secundaţi de Ludmila Kojuşca – preşedinte al Asociaţiei de promovare a limbii şi culturii italiene „Dante Alighieri” în Moldova, de Lilia Goian – voluntar la Fundaţia „Copilul”. Trebuie de menţionat şi faptul că, doamna Maria Grazia Masciadri a rămas plăcut surprinsă de entuziasmul manifestat de tinerii noştri concurenţi la Concursul de scriere creativă, exprimându-şi şi admiraţia faţă de Biblioteca „Onisifor Ghibu” – un model clasic de Locaş al culturii.
Pe final, Catia Simone venită din oraşul Verona, Italia, una din autoarele povestirilor din cartea Parole per strada …nel mondoCuvinte pe stradă …în lume, a lăsat drept donaţie un volum de poezii intitulat: Tu mi provochi poesie, cu un deosebit autograf pentru cititorii noştri.

Sperăm, că astfel de întruniri-concursuri vor spori vădit adevărul eminescian: Din vorbire, din scrierea unui om se poate cunoaşte gradul său de cultură…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu