vineri, 20 martie 2015

Ziua Internațională a Francofoniei - Le francais langue de coeur, des siecles durant


         

Anual, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale, acest eveniment apărând în anul 1998. În martie, în preajma acestei sărbători, Organizația Internațională a Francofoniei organizează „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei”.
Termenul „francofonie” a fost introdus de geograful francez Onesim Reclus (1837-1916) în anul 1880. La început, termenul semnifica totalitatea populaţiei din ţările lumii care utilizează limba franceză în diverse scopuri. În 1960, după ce coloniile au căpătat independenţă, a fost înaintată propunerea de a uni toate aceste ţări în baza similitudinilor culturale şi lingvistice. Astfel, conceptul de francofonie a căpătat statut oficial.
De aceea, pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei am organizat la biblioteca Onisifor Ghibu” o expoziție de carte pentru a crea o atmosferă care să ne amintească de Franța cu toată cultura sa.
Limba franceză este ca o femeie. Și această femeie este atât de frumoasă, atât de mândră, atât de modestă, atât de îndrăzneață, impresionantă, voluptoasă, castă, familiară, nebună, cumine pe care o iubești din tot sufletul tău și căreia nu ești niciodată tentat să-i fii infidel, așa cum afirma Anatole France.




     9 monumente de vizitat in Paris
       
                    TURNUL EIFFEL

MUZEUL LUVRU
                                                                                 

                                                                                                                 ARCUL DE TRIUMF

         








CATEDRALA NOTRE DAME

PALATUL VERSAILLES

DOMUL INVALIZILOR


BASILICA SACRE COEUR


ORASUL ȘTIINTEI ȘI AL INDUSTRIEI
                                                                                                                             PANTHEONUL

                                                                                                                 
       

Un comentariu: