vineri, 27 martie 2015

Elena Curicheru-Vatamanu în ospeţie la Biblioteca "Onisifor Ghibu"

    O deosebită întâlnire a avut loc la Biblioteca "Onisifor Ghibu" pe data de 27 martie 2015. Fiica scriitorului şi învăţătorului Mihail Curicheru, soţia scriitorului Ion Vatamanu - Elena Curicheru-Vatamanu a venit să-şi împărtăşească bucuria - numele tatălui său, a scriitorului Mihail Curicheru a ieşit din anonimat
    Elena Curicheru-Vatamanu s-a arătat încântată de faptul că volumul Petale de mac de Mihail Curicheru participă anul acesta la programul "Chişinăul citeşte o carte". Program care promovează şi încurajează lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă, valorifică experienţa de lectură a comunităţii chişinăuiene, orientează cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone. Odată cu publicarea acestui volum, Elena Curicheru-Vatamanu, cea care a îngrijit ediţia, şi-a propus să-l scoată din uitare pe scriitorul şi omul de cultură – Mihail Curicheru, care a fost arestat şi deportat în Siberia în timpul ocupaţiei bolşevice.
    Nuvela Petale de mac din acest cuprins reconstituie un fragment al literaturii noastre din perioada interbelică. Lucrarea prezintă un moment de dramatism tulburător din viaţa unui cuplu: el, Nicolai Negru, suferind de ftizie, şi ea, Lida, aparent curtată, în lipsa soţului, de colegul acestuia, Alexiu. Naraţiunea este vie şi tensionată, iar stilul simplu confirmă calităţile unui rar har artistic, cu care a fost dotat scriitorul.
    Elena Curicheru-Vatamanu a îndemnat profesorii, elevii, bibliotecarii, dar şi pe toţi chişinăuienii să citească cartea Petale de mac de Mihail Curicheru şi sa participe activ la întâlnirile şi discuţiile care vor avea loc în cadrul programuluii "Chişinăul citeşte o carte".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu