duminică, 1 martie 2015

1 Martie plin cu ghiocei!

Odată cu prima zi din luna Martie, intrăm oficial în anotimpul Primăverii, iar pentru a celebra acest moment, poporul român sărbătoreşte Ziua Mărţişorului.
Mărţişorul are o istorie veche pe aceste tărâmuri şi este menit să facă trecerea dinspre iarnă spre primăvară. El reprezintă micul simbol al primăverii, legat cu fir împletit de culoare roşie şi albă, purtat în piept sau la mână de către fete şi femei.
În vechime, pe data de 1 martie, Mărţişorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi. Şnurul de mărţişor era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii cum ar fi: se aude cucul cântând, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele.
Apoi Mărţişorul urma să fie legat de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negreţele şi dă-mi albeţele”.

De ce este bine să porţi Mărţişor?
Mărţişorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii. În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă. În alte cazuri, Mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.
În prezent, Mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini.

Cu ocazia Zilei Mărţişorului
echipa Bibliotecii „Onisifor Ghibu” vă doreşte:
O Primăvară cu multe bucurii, zâmbete, voie bună
şi mulţi ghiocei!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu