joi, 12 martie 2015

Revenirea acasă a poetei Leonida Lari

În cadrul cenaclului literar-artistic „Sic Cogito”, în colaborare cu  Asociaţia „Princeps” şi prietenii Leonidei Lari, a avut loc o deosebit de emoţionantă lansare a volumului antologic Leonida Lari. Numai în ceruri (Ed. Princeps, Chişinău 2014, 500 p.), concepţie şi elaborare de scriitorul și editorul  Ioan Mânăscurtă.
În deschiderea manifestării cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a menţionat necesitatea editării unui asemenea volum, destinat celor  ahtiați de lecturi bune.


Leonida Lari a fost o scriitoare care a avut verticalitatea și curajul de a spune adevărului istoric pe nume, iar această apariție editorială o considerăm o revenire a poetei acasă, a ţinut să remarce  Ioan Mânăscurtă, revenind pe parcursul lansării la unele momente din procesul editării acestui volum antologic dedicat poetei, publicistei, dar şi omului politic Leonida Lari.
Distinsul critic literar Mihai Cimpoi a menționat din start că această activitate nu este o simplă lansare de carte, ci este un eveniment cultural ce ține de personaltatea acestei poete. În pofida unui greu destin literar, luptătoarea din ea a rezistat  și a reușit să treacă peste toate pragurile vieții. Această nouă carte ne oferă posibilitatea să vedem toate frământările ei din viața politică și cea literară.


În concepţia scriitorului Ion Hadârcă, Leonida Lari a fost un poet al unui singur cuvânt – al dreptății. Acest volum prilejuește întâlnirea cu firea ei poetică, dar și dilema recuperării ca un tot integru a poeziei, eseisticii și a publicisticii Leonidei Lari. Volumul este un început al unei colecții binevenite – Antologia unui autor.


Mariana Palihovici, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, s-a pronunțat asupra activității politice a scriitoarei Leonida Lari, admirând în special discursurile ei din perioada anilor ’80 -’90, care au contribuit din plin la formarea conștiinței civice active a poporului nostru.




Scriitorul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, a ținut să specifice că poezia Leonidei Lari trebuie analizată din foarte multe aspecte, inițial fiind aspectul modernismului temperat, apoi din aspectul neoromantismului românesc.
Editorul trebuie să realizeze o carte atractivă și din punct de vedere a structurii, dar și editorial. Ioan Mânăscurtă a reușut acest lucru, a ținut să remarce scriitorul Iulian Filip, exprimând un cuvânt de admirație și încurajare  pentru acest proiect al Editurii „Princeps” – Antologia unui autor – susținut de Ministerul Culturii, deci volumele apărute vor ajunge mai repede în biblioteci și vor fi la îndemâna cititorilor.
Cercetătorul și criticul literar Ion Ciocanu s-a referit în alocuțiunea sa la începutul fenomenului Leonida Lari. Deja de la prima ei carte editată Leonida Lari a demonstrat că era o adevărată poetă. Apoi a făcut alt pas curajos în viața ei și s-a integrat în viața politică, poate în detrimentul vieții poetice. Fenomenul Leonida Lari înseamnă oscilare între insolit și discursul politic.
Poeta Leonida Lari este și acum prezentă în mijlocul nostru, conform afirmației scriitorului Vladimir Beșleagă. A fost o personalitate foarte originală. Destinul ei a fost unul foarte fericit, dar și tragic, totodată, vocația ei a fost de a fi un om providențial, dar și o doamnă cu caracter puternic de bărbat politic.
În creația Leonidei Lari se resimte trecerea de la poetica realistă a anilor ’60 la poetica viziunii – bazată pe metafora șocantă, pe imaginar, este de părere criticul literar Nina Corcinschi. Poeta a adus un suflu oniric în poeziile sale, iar pe cititorii anilor ’90, ani de mari schimbări sociale, i-a îndemnat, prin versurile și activitatea sa politică, să fie mai curajoși, mai sinceri, mai onești.
Distinsa actriță Ninela Caranfil a recitat unele versuri de neuitat ale poetei Leonida Lari, răscolind încă o dată sufletele celor prezenţi la manifestare.
Actorul Mihai Iorga, soțul regretatei scriitoare, a mulțumit prietenilor poeziei Leonidei Lari prezenți la această lansare, iar în mod special, celor care au contribuit la apariția noului volum al versurilor și eseurilor sale.
În Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a fost vernisată o inedită expoziţie de fotografii cu genericul „Şi anii ne acoperă cu amintiri…”, dedicată vieţii şi activităţii Leonidei Lari, poetei şi distinsei luptătoare pentru renaşterea naţională a neamului său, celei care rămâne a fi vie în memoria multor concetăţeni ai săi.
În colaborare cu Biblioteca Muzeului Naţional de Literatură  „Mihail Kogălnicenu” din Chişinău a fost organizată o expoziţie a volumelor apărute, de-a lungul timpului, de sub pana creaţiei poetei Leonida Lari, începând cu prima ediţie a cărţii sale, cu enigmaticul titlu „Piaţa Diolei”.
 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu