luni, 5 septembrie 2016

Un nou volum de versuri"Sufletul meu de până la Big Bang" semnat de Teo Chiriac.

Vineri, 2 septembrie, la Biblioteca Onisifor Ghibu a avut loc lansarea volumului de versuri "Sufletul meu de până la Big Bang" de Teo Chiriac.

Printre invitaţii speciali ai evenimentului au fost: Arcadie Suceveanu, preşedinte al U.S.M, scriitor, Eugen Lungu, critic literar, Maria Şleahtiţchi, scriitoare, Emilian Gălaicu-Păun, scriitor, Leo Botnaru, scriitor, Maria Pilchin, critic literar, Vladimir Beşleagă, scriitor.
Arcadie Suceveanu a remarcat că "observăm contribuţia Editurii ARC la acest volum, deoarece este foarte frumos editat. Apoi a mai remarcat că Teo Chiriac s-a situat în primul pluton care a impus în contextul nostru o nouă faţetă a poeziei din Basarabia. "Cartea are o logică aproape matematică", susţine A.Suceveanu.
Eugen Lungu şi-a început micul discurs cu un citat, pe care-l amintea adesea Ioana Păunescu: "Deosebirea dintre un scriitor amator şi unul profesionist este că cel profesionist va tăia şi va face schimbările necesare, iar amatorului, tăierea îi va provoca lacrimi până la sinucidere". Eugen Lungu a afirmat că poeziile scrise de Teo Chiriac sunt complicate, din simplul motiv că nu se deschid la prima citire, dar necesită citire repetată, pentru a înţelege bine care sunt relaţiile descrise în poezie, fie că sunt relaţii cu natura, sau relaţii cu semenii, etc. În opinia lui Eugen Lungu, acest volum este unul dintre cele mai reuşit, deoarece e nou şi nu e o antologie.
"Teo Chiriac este pentru mine un poet liric, un poet romantic, un poet adevărat. Îmi place poezia lui, fiindcă însăşi poezia emoţionează şi transmite sentimente: amare, ale zbuciumului, trecerii timpului, ale consumării, de dinaintea sufletului intrat în mişcare..." , declară Maria Şleahtiţchi, critic şi istoric literar.
Emilian Gălaicu-Păun susţine că acesta "este un volum de echilibru, deoarece ţine să comunice ceva nemijlocit şi multe emoţii". Ar merita un studiu aparte felul în care arhitectorul, Teo Chiriac, îşi compune textul contemporan nouă, afirmă binecunoscutul poet.
Leo Botnaru spune că "poezia lui Teo Chiriac este una ceremonioasă, modernă , uşor autocompătimitoare". Poezia este una delicată, chiar dacă pare a se ridica spre culmi...Teo Chiriac propune o vecinătate unde elaborează un întreb tratat."Poezia lui Teo Chiriac este curioasă, inedită, interculturală şi care necesită mai mult decât un sentiment" , a menţionat şi Maria Pilchin. Poeziile, ce aparţin acestui volum, pun o întrebare apocaliptică: Ce va fi oare după Big Bang? Teo este templierul poeziei române din Basarabia. Doamna Pilchin îl consideră prea exigent cu sine, îşi dă chiar şi palme..., zice ea.
Vladimir Beşleagă a declarat că "poezia trezeşte în sine sentimente, lucruri. Teo Chiriac este unul dinte puţinii noştri poeţi care face o poezie înaltă, adevărată, prin care intrăm în postumanist, în lumea mecanizată". Pe domnul Vladimir l-a mai impresionat extrem de mult poemul "Omul lăuntric" şi mai cu seamă, versul:"Degeaba faceţi revoluţii, dacă nu aveţi revelaţii..."

Teo Chiriac a mărturisit pe final, că în timpul lansării se fac declaraţii riscante şi nu mai ştii ce să faci, să rămâi sau nu în literatură. Lansarea e ca un divorţ public unde autorul se desparte de poezia lui. Teo Chiriac a mulţumit echipei Editurii ARC şi tuturor celor prezenţi la inaugurarea/lansarea acestui volum. La finalul evenimentului Domnul Teo a încântat sufletele celor prezenți, lecturând cu voce tare câteva poezii: Cântec de stea, Curcubeul din inima, Frumosul, s.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu