joi, 15 septembrie 2016

Biblioteca “Onisifor Ghibu” – mediul online

       Pe data de 15 octombrie, anul curent, la biblioteca  “Onisifor Ghibu” a avut loc lecţia bibliografică cu tema : ”Onisifor Ghibu” – mediul online.
Scopul acestei activităţi a fost de a informa utilizatorii bibliotecii cu activităţile online, de promovare şi informare existente ale bibliotecii “Onisifor Ghibu”, dar şi a B. M. “B. P. Hasdeu” în ansamblu.


        Cititorii au fost informaţi în legătură cu cea mai mare platformă pe care este reflectată întreaga activitate a bibliotecii municipale “B. P. Hasdeu”, şi anume site-ul w.w.w. hasdeu.md.
Cei prezenţi la lecţia bibliografică au putut afla mai multe informaţii despre principalele puncte ale site-ului, cum ar fi: adresele şi contactele tuturor filialelor. B. M. “B. P. Hasdeu”, care pot fi accesate cu uşurinţă de pe acest site.
La fel, împătimiţii de cultură pot fi la curent cu toate evenimentele culturale la care B. M. “B. P. Hasdeu” este parte deoarece pe site-ul bibliotecii pot găsi reflectarea exclusivă a evenimentelor culturale: lansări de carte, întâlniri cu autorii, cluburi de discuţii etc.
        Un loc aparte în această prezentare a avut accesarea catalogului electronic al bibliotecii. Participanţii au fost informaţi referitor la metodele de căutare a surselor bibliografice, atât după numele autorului, după titlul cărţii ş. a. dar şi locaţiile unde pot fi găsite aceste cărţi.
       Un loc deosebit în cadrul lecţiei bibliografice a ocupat prezentarea blogului bibliotecii “Onisifor Ghibu” (http://onisifor-ghibu.blogspot.md/), care reflectă în totalitate activitatea bibliotecii “Onisifor Ghibu” (filială a B. M. “B. P. Hasdeu”): prezentări de carte, achiziţii noi de carte, evenimente şi activităţi culturale diverse, anunţuri despre viitoarele activităţi incluse în programul bibliotecii.
         Participanţii au făcut cunoştinţă, de asemenea, şi cu paginile de pe unele reţele de socializare pe care este reflectată, mai îndeaproape activitatea bibliotecii “Onisifor Ghibu” (Facebook - https://www.facebook.com/biblioteca.onisiforghibu şi  Flikr - https://www.flickr.com/photos/ghibuonisifor/albums; Google+ etc.) ale filialei “Onisifor Ghibu”, care la fel servesc drept sursă pentru promovarea imaginii bibliotecii cu toate activităţile sale culturale, dar care mai ales îi îndeamnă pe actualii dar şi potenţialii cititori să fie cât mai activi şi să se implice în viaţa culturală a comunităţii din care fac parte.
    În final, participanţii au fost îndemnaţi să vină cu noi idei, sugestii, preferinţe, propuneri pentru viitor, de schimbare pentru îmbunătăţirea activităţilor online, reflectarea cât mai originală a unor activităţi evenimente cu implicarea cititorului prin comentariile sale oportune şi bine argumentate.
         Bibliotecarul a menţionat că sunt binevenite propunerile inovatoare şi referitoare la partea grafică, tehnică a platformelor web. Toate propunerile venite din partea utilizatorilor sunt salutabile şi binevenite, acceptabile în măsura posibilităţilor şi de care se va încerca aplicarea lor în practică în cadrul viitoarelor activităţi ale bibliotecii “Onisifor Ghibu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu