joi, 1 septembrie 2016

Cine vrea să aibă carte, trece mai întâi prin cărţi!


S-au dus zilele caniculare de vară şi iată că fără să ne dăm seama ne-am pomenit în pragul toamnei. Astăzi este 1 septembrie, prima zi de toamnă, dar şi „Ziua Cunoştinţelor” – zi în care o mare de copii frumoşi şi gălăgioşi, cu zâmbete pe faţă, cu flori multicolore în mâini, se îndreaptă cu nerăbdare spre licee, colegii, universităţi etc., după o lungă vacanţă de vară.
Unii păşesc pentru prima dată pragul instituţiei de învăţămînt, alţii revin cu bucurie pe băncile şcolii pentru a doua (sau a nu ştiu cîta) oară. Deşi, este mai mult o sărbătoare pentru micuţii din clasele primare sau cele gimnaziale, credem că şi liceenii, studenţii,  sunt nerăbdători de a-şi revedea colegii şi profesorii pentru a parcurge împreună încă un itinerar spre marea lume a cunoştinţelor.

Totodată, aceasta este şi o sărbătoare pentru profesori şi părinţi care asistă cu emoţie la careurile solemne organizate în şcoli.
 Poate nu aţi ştiut, dar originile acestei sărbători vin încă din perioada sovietică. În calitate de sărbătoare oficială, „Ziua Cunoştinţelor” a fost declarată prin Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS nr. 373-11 din 15 iunie 1984 „Cu privire la declararea zilei de 1 septembrie în calitate de sărbătoare multinaţională – Ziua Cunoştinţelor”, acest document completând Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS nr. 3018-X din 1 octombrie 1980 „Cu privire la zilele de sărbătoare şi cele comemorative”, cu o nouă sărbătoare.
Această sărbătoare continuă să fie marcată în spaţiul post-sovietic, în ţări precum: Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Belarus, Kazahstan, Turkmenistan, Armenia etc.
Tradiţional, în această zi se desfăşoară manifestaţii dedicate începutului unui nou an de studii. Aglomeraţia şi forfota revine cu paşi fermi în instituţiile de învăţământ. Totodată şi bibliotecile publice, odată cu începerea anului de studii, sunt pregătite să deservească cu drag un număr tot mai mare de cititori, care terminându-şi orele merg la bibliotecă pentru a pătrunde în lumea cărţilor.
 Ziua cunoștințelor unește generații, pentru că niciodată nu ne oprim să  învățăm. Cum se mai spune: „Omul cât trăieşte învaţă!” Sîntem convinşi că sunetul clopoţelului pentru noul an de studiu 2016-2017 va vesti un an cu succese şi rezultate foarte bune la învăţătură.
Colectivul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” vă doreşte un an uşor, plin de roade intelectuale, curaj şi responsabilitate. Sperăm ca fiecare zi ce va urma să fie o nouă treaptă în dezvoltarea voastră armonioasă. Cu această ocazie am vernisat şi o expoziţie de Ziua Cunoştinţelor care sperăm să vă trezească interesul şi curiozitatea deopotrivă.

Un an de studii cât mai productiv!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu