joi, 1 septembrie 2016

Cărţi pentru zile de lectură confesivă…

            

            Pe data de 1 septembrie, la Biblioteca „O. Ghibu” au fost lansate concomitent două volume de carte, printre care: Vitalie Răileanu, Străin printre ape şi volumul lui Nicolae Busuioc – Amintiri din Bibliopolis (eseuri) , eveniment ce face parte din cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfast XXV, desfăşurat la Chişinău în perioada 31 august – 4 septembrie 2016, dar şi cu participarea Bibliotecii „O. Ghibu”.

            Autorii, profund emoţionaţi, au fost onoraţi de prezenţa colegilor de breaslă: Nina Corcinschi, Aliona Grati, Dumitru Crudu, Nicolae Spătaru, Leo Butnaru, de tânăra poetă Zina Bivol, cât şi de alţi îndrăgostiţi de arta literelor.

            Criticul literar şi poetul Vitalie Răileanu, prezent la lansare cu cartea de poezii Străin printre ape, dar şi gazda evenimentului în calitatea sa de director al bibliotecii „O. Ghibu” a mulţumit oaspeţilor pentru prezenţă şi pentru cuvintele frumoase, de laudă venite din parte lor, menţionând că acesta nu este ultimul volum la care se va opri şi speră că pe viitor ajutat de inspiraţia creatoare care-i va fi mereu alături şi având suportul unor oameni dornici să investească în frumos, asemenea cărţi cu siguranţă vor mai apărea.
            Prefaţa volumului de poezii Străin printre ape de Vitalie Răileanu este semnată de Maria Pilchin, care menţionează chiar de la început că: „Vitalie Răileanu este la al treilea volum de poeme. Fidel temei marine, autorul propulsează proiectul mai departe, tema rămâne aceeaşi, variază însă ideile poetice, care contribuie la consolidarea axului unic al poeziei scrise de acest poet.”
            La fel Maria Pilchin subliniază că prin poezia lui Vitalie Răileanu, „cititorul parcurge nişte poeme-egologii, texte în care eul rămas „de unul singur” îşi continuă existenţa ca pe o cochilie în „singuratica întindere acvatică”. O existenţă marcată continuu de „presentimentul mării”, de apropierea unui ţărm singuratic”. Egoul a concrescut cu acest ţărm, aşa cum „nu-mi poţi lua / speranţa şi singurătatea/ care au dat rădăcini/ în morfologia ţărmului la care/ încă visez”, susţine autorul.
Criticul literar Nina Corcinschi a ţinut să accentueze faptul că poezia lui Vitalie Răileanu este o prezenţă deosebită în arealul poeziei basarabene, venind de fiecare dată cu ceva aparte prin tematică şi însăşi forma de exprimare implicând tehnici moderne în ale versificaţiei şi stilului.
Aşa cum menţionează criticul român Răzvan Voncu: „Vitalie Răileanu este un poet autentic, nu doar un critic care scrie şi poezie. Amprenta personalităţii sale e netă, timbrul vocii, distinct, iar originalitatea în cadrul temei marine, evidentă.”
        Cea de a doua carte lansată în cadrul evenimentului, după cum am menţionat mai sus este Amintiri din Bibliopolis. Fascinaţiile Iaşului Cultural de Nicolae Busuioc. Autorul prezent la eveniment a ţinut să mulţumească celor prezenţi pentru înaltele aprecieri, menţionând că această carte este o dedicaţie Iaşului, oraşul de care a fost mereu legat şi care reprezintă ceva simbolic nu doar pentru sine ci pentru întreg spaţiul românesc. Dintotdeauna Iaşul a fost practic cel mai mare centru cultural al Moldovei, atât de aici, dar şi de dincolo. El reprezintă o întreagă istorie a neamului românesc, prima capitală, primul centru cultural.
Trebuie menţionat faptul că această carte a fost premiată de către Primăria Chişinău la Salonul Internaţional al Cărţilor, ed. XX, desfăşurat în aprilie 2016.

          Criticul literar Aliona Grati, prezentă la lansare a menţionat că această carte a lui Nicolae Busuioc este într-adevăr ceva inedit. „Autorul face o incursiune în viaţa cultural-istorică a Iaşului actual dar şi al celui de altă dată, evocând personalităţi, oameni ai locului care au trecut pe acolo, aparţin acelui spaţiu, numit Iaşi, sau la un moment dat şi-au intersectat existenţa cu Iaşul. Aspectul arhitectural al Iaşului de altă dată, care s-a mai păstrat şi azi pe cât este posibil continuă să impresioneze prin grandoarea construcţiilor care au servit şi continuă să servească drept sursă de inspiraţie marilor oameni de cultură. Este salutabilă apariţia unei asemenea cărţi în spaţiul cultural românesc.”
           Nicolae Busuioc: „ Dincolo de timp, oraşul nostru şi-a păstrat fiinţa vie, a rămas un loc binecuvântat. Privim colinele lui cu ameţitoare miresme de pe care răsar miraculos turnurile clopotniţelor, privim seninătatea cerului ocrotitor, călcăm pietrele străzilor lui cu vibraţii adânci, simţim monumentele şi clădirile urbei ca pe nişte făpturi apropiate, peste tot spaţiul acesta îşi poartă ambianţa magică şi atmosfera unică. Mai presus de toate însă spiritul locului, genius loci, se exprimă prin sensibilitatea pentru cultură, istorie şi pentru creaţiile minţii, umanismul fiindu-i forma cea mai înaltă de desăvârşire a existenţei noastre.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu