vineri, 9 septembrie 2016

Nicolae Sulac – maestru al folclorului moldovenesc


Nicolae Sulac – maestru al folclorului moldovenesc 
(80 de ani de la naștere)


Astăzi, 9 septembrie 2016, îndrăgitul interpret și patriot Nicolae Sulac ar fi împlinit vârsta de 80 de ani.
De fiecare dată când era aniversarea lui, artiști, cunoscuți, rude și prieteni veneau să-l felicite pe marele rapsod al întregului neam. De 13 ani, însă, admiratorii și prietenii marelui artist îl omagiază în fața impunătorului mormânt ce se află la cimitirul municipal din Chișinău (în strada Armenească).
Nicolae Sulac (n. 9 septembrie 1936, satul Sadîc, Cahul — d. 8 aprilie 2003) a fost un cântăreț de muzică populară din Republica Moldova. Activitatea sa artistică a început-o în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, și anume în cadrul capelei corale "Doina" (din 1959).
În 1965 Nicolae Sulac devine solist al ansamblului "Fluieraș", ansamblu care a lansat mulți interpreți de muzică populară din Moldova. În anii 70 și începutul anilor 80 concertează în calitate de solist al ansamblului "Lăutarii".
Nicolae Sulac este laureat al premiilor Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), artist al poporului al R.S.S.M. și ulterior al Republicii Moldova, cavaler al Ordinului Republicii (1992). În anul 2002 a creat un fond de susținere a muzicii populare.
Nicolae Sulac a interpretat piese exclusiv în limba română fiind aplaudat de fiecare dată de către toată sala, chiar și de cei ce nu cunoșteau limba română.Spre sfârșitul vieții Sulac a dorit să se stabilească cu traiul la Iași, oraș care îi plăcea mult și unde obișnuia să se înțîlnească cu prietenii.
A decedat la Chișinău, în 2003, în urma unui atac cerebral și a fost înmormântat în Cimitirul Central din Chișinău. La 9 octombrie 2004, în cadrul Cimitirului Central a fost inaugurat un bust al său. În 2007 a apărut pe piață albumul "La o margine de drum" a lui Nicolae Sulac.
Nicolae Sulac este singurul artist de muzică populară din Moldova, care a fost înscris în Marea enciclopedie Sovietică.



Aprecieri critice
„Maestrul Nicolae Sulac a rămas o legendă în folclorul moldovenesc, iar balada “Miorița”, cîntată de atîtea ori de el este culmea măiestriei interpretative. Nicolae Sulac ne-a lăsat o moștenire spirituală bogată– a înregistrat sute de piese compuse și intrepretate de el, a evoluat în cadrul sutelor de concerte cucerind spectatorii noștri și cei de peste hotare. Pe firmamentul culturii noastre Nicolae Sulac a strălucit nu numai cu harul său interpretativ, ci și cu cu umorul său fin și profund filozofic. Istorioarele și bancurile sale circulă și azi în popor.”
(Veaceslav Madan, ministrul culturii 2002-2005)

„Nicolae Sulac a fost înzestrat cu har Dumnezeiesc pentru a bucura sufletele noastre.”
  (Valentin Goga, directorul Palatului Național 1995-2016)

„Nicolae Sulac nu știa cine este Nicolae Sulac, el aparținea unui timp, unei epoci, unui popor...”
 (Emil Loteanu, a fost un actor, regizor, scenarist, poet și scriitor moldovean )






„Nicolae Sulac este icoana sufletului meu! Prin cântecele sale el ne-a alinat durerea, ne-a cântat dorul, bucuria şi necazul întregului popor. Vocea sa inconfundabila a încântat ani de-a rându generaţii întregi. El a reprezentat o epoca distinsa în folclorul basarabian şi rămâne a fi o flacără vie ce va lumina şi va dăinui peste ani şi pentru urmaşii noştri. CÂT VOI TRAI PE PĂMÂNT, PE SULAC ÎL PORT ÎN GAND – aceste sunt două versuri dintr-un cântec care l-am dedicat lui Nicolae Sulac şi care reprezintă întreaga mea fiinţa.”
(Ion Florea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu