marți, 20 octombrie 2015

Meniul zilei pentru sănătatea noastră

„Sănătatea este comoara
pe care puţini ştiu să o preţuiască,
deşi aproape toţi se nasc cu ea”
Hipocrates

Pentru promovarea unui mod de viaţă sănătos, Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat o discuţie-dezbatere cu tema: Meniul zilei pentru sănătatea noastră. Invitaţi au fost elevii de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”.
Pentru ai impresiona pe utilizatori am organizat o expoziţie de carte cu acelaşi generic, iar la final cei prezenţi au putut lua câte o legumă, pe care era descrisă o reţetă de salată sănătoasă ce conţinea leguma respectivă. 
Deoarece trăim în secolul vitezei şi din acest motiv avem senzaţia că nu avem timp nici pentru a ne hrăni, de multe ori alegem soluţii de compromis (sărim peste micul dejun, prânzim la un fast food, luăm cina seara târziu, când ne amintim), pentru că noi considerăm că un meniu sănătos este greu de preparat.
Acestea sunt doar prejudecăţi pe care ar trebui să le distrugem având în vedere că sănătatea este mult mai importantă, iar modul de a ne alimenta spune foarte multe despre noi.
Dacă nu aveţi timp sau inspiraţie, iată o propunere de meniu delicios şi sănătos care nu vă va răpi prea mult din programul deja stabilit.

Micul dejun
Prima masă a zilei e foarte importantă, pentru că ea ne furnizează energia necesară unei zile de muncă. Sătui fiind de cereale cu lapte, de multe ori considerăm că o cafea la serviciu este îndeajuns, dar pe termen lung această alegere ne poate duce la boli precum gastrita sau ulcerul.
Este recomandabil ca la micul dejun să se consume mai multe vitamine şi minerale şi mai puţine grăsimi.
Un mic dejun sănătos poate conţine:
* fructe şi legume;
* cereale;
* lactate - lapte, iaurt, brânză;
* oua fierte, unt de arahide, carne uşoară sau peşte - toate bogate în proteine.

Unele din alimentele pe care ar trebui să le evităm la micul dejun sunt:
• brioşele;
• gogoşile;
• produsele de fast food.

Prânzul
Un prânz sănătos înseamnă, de fapt, porţia de vitalitate necesară întregii zile. Ca băuturi sunt de preferat sucurile neîndulcite sau apa, în locul băuturilor acidulate.
Ce ar trebui să conţină un prânz sănătos:
* salată (de legume sau fructe);
* cartofi;
* fructe;
* pâine;
* paste făinoase;
* orez;
* carne macră - de porc, vită, pui;
* peşte - sardine, ton sau macrou;
* produse lactate cum ar fi iaurtul, laptele.

Desertul
Fie că ne-am înfruptat dintr-un prânz copios sau am savurat o cină delicioasă, întotdeauna simţim nevoia de ceva dulce. De aceea desertul nostru, mereu, poate conţine fructe dulci şi bogate în vitamine.

Meniul zilnic sănătos şi delicios este la îndemâna oricui. Singurul lucru pe care trebuie să îl facem este să aflăm care sunt alimentele recomandate şi să le alternăm după bunul plac, astfel încât să nu ne plictisim şi să nu apelăm la varianta fast food.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu