luni, 26 octombrie 2015

„Petale de mac” – nuvela care te provoacă la un dialog de suflet


     Astăzi, 26 octombrie 2015, în incinta bibliotecii noastre a avut loc o discuție despre frumoasa nuvelă „Petale de mac” de Mihail Curicheru. Interesați de programul de lectură Chișinăul citește o carte și în special de această originală nuvelă,  elevii clasei a IX-a, a Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” au venit la Biblioteca „Onisifor Ghibu” să-și împărtășească impresiile postlectorale. Directorul bibliotecii, Vitalie Răileanu i-a provocat pe tinerii cititori la un dialog de suflet. Elevii au recunoscut că nuvela „Petale de mac” i-a captivat prin tema pe care o abordează, prin personajele simple dar, nu simpliste pe care le creionează și prin valorile morale și etice pe care aceste personaje le manifestă. De asemenea, dnul Vitalie Răileanu le-a povestit elevilor despre viața și activitatea literară, despre aspirațiile dar și despre cruntul destin al talentatului scriitor Mihail Curicheru.

Cel care i-a dedicat și o poezie scriitorului basarabean, victimă a cultului stalinist a fost regretatul poet Ion Vatamanu: 
„Scriitor basarabean/ Cu penița de răsură,/ S-a pierdut romanul tău/ Între dragoste și ură.” Elevii și-au manifestat interesul pentru familiile de intelectuali Curicheru și Vatamanu. Sperăm că pe viitor doamna Elena Curicheru-Vatamanu, fiica scriitorului Mihail Curicheru, care din motive de sănătate nu a fost prezentă la această întâlnire, va avea întâlniri productive cu cititorii volumului „Petale de mac”. Pe această cale, îi uram multă sănătate și îi transmitem că e un oaspete mult așteptat la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, iar pe utilizatorii bibliotecii noastre îi îndemnăm să participe activ la programul de lectură Chișinăul citește o carte.

Impresiile de lectură le puteți expedia la adresa noastră electronică onisiforghibubiblioteca@gmail.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu