miercuri, 17 iunie 2015

Fructele şi legumele - o sursă de vitamine în sezonul estival

Vara este un anotimp adorat de toţi:  vacanţă, soare, mult timp liber berechet, multe lecturi plăcute şi utile, distracţii şi nu în ultimul rând, vara ne delectează, gastronomic zis cu fructele şi legumele savuroase şi pline de vitamine!
Pentru a cunoaşte beneficiile fructelor şi legumelor, pe parcursul zilei de 16 iunie, la biblioteca ,,Onisifor Ghibu” a fost organizată o discuţie-dezbatere cu genericul – “Fructele şi legumele – o sursă de vitamine în sezonul estival”. Discuţia a început cu prezentarea expoziţiei de carte: “Fructele şi legumele – un izvor de sănătate”.  
Utilizatorii s-au arătat deschişi spre această dicuţie şi chiar au avut diferite sfaturi cu privire la o alimentaţie sănătoasă.
Consumul zilnic de fructe şi legume proaspete este recomandat atât persoanelor sănătoase, cît şi celor care suferă de diverse avitaminoze. Legumele conţin aproximativ 80% apă şi sunt sărace în glucide, lipide şi proteine. De exemplu, vitamina C se găseşte mai ales în frunzele verzi cum sunt cele de patrunjel, leuştean, mărar, ţelină, spanac, stevie, dar şi în ardeiul gras, zis şi bulgăresc, ceapă verde, cartofi.
Au fost remarcate beneficiile asupra sănătăţii a consumului de morcov, incredibilile proprietăţi ale pătrunjelului, în special, funcţia imună şi menţinerea tânără a pielii şi a articulaţiilor.
În clasamentul celor mai atrăgătoare fructe  - cireşele sunt cu siguranţă în top. Ele sunt bune pentru inimă şi pentru sistemul circulator,  sunt un antiinflamator natural şi  ajută la prevenirea cancerului. Merele,  perele, gutuile sunt bogate în vitaminele B, C, E, în potasiu, calciu, magneziu şi fier.
Concluziile care au fost deduse la finalul acestei discuţii/dezbateri au fost:
1. Consumul de legume proaspete este mult mai indicat, deoarece prin prelucrare termică acestea pierd o mare parte din constituenţii nutritivi.
2. Fructele sunt o sursă sigură de vitamine si minerale. Ele întăresc sistemul imunitar şi sunt considerate un adevarat panaceu.
3. Trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii.


Vă invităm la Biblioteca “Onisifor Ghibu” pentru a cunoaşte mai multe despre sănatatea DMV!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu