luni, 8 iunie 2015

Proiectul „Trolleybook – cartea cu antene!”, ediţia a 2-a

Pentru promovarea şi încurajarea lecturii ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă a comunităţii chişinăuiene, confirmată de orientarea spre valorile literare şi organizarea eficientă a timpului liber în perioada estivală a fost deschisă pentru copii, tineri, şi adulţi cea de-a II-a ediţie a Proiectului Trolleybook program de lecturi estivale!
În pofida arşiţei de afară şi de această dată copiii nu au ezitat să ne viziteze Troleybook-ul – cartea cu antene, cu intenţia de a descoperi cu ce novizităţi a venit şi de această dată Filiala „Onisifor Ghibu”, care a avut rolul de gazdă pentru cei cointeresaţi de Carte bună.
Aşadar, de această dată colectivul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a pregătit pentru ziua 5 iunie un program divers de activităţi pentru a reuşi să atragă atenţia vizitatorilor din parcul de distracţii Aventura Parc, sectorul Buiucani. Deoarece  pe 5 iunie este marcată Ziua Mondială a Mediului Înconjurător am pregătit mai multe activităţi culturale cu tematica – Influenţa umană asupra factorilor de risc pentru planeta Pământ.
Am promovat colecţia bibliotecii în cadrul expoziţiei tematice cu genericul: Cartea de vacanţă pentru mic şi mare! Am prezentat cărţi despre natura ce ne înconjoară, despre sezonul estival al verii. Diana Alexei, şef-oficiu a prezentat volumul: Raliul din pădure (Chişinău : Ed. Epigraf), celor veniţi la Trolleybook.
În cadrul orei de lectură copiii au aflat mai multe informaţii despre Acvila – pasărea de pe stema ţării Republicii Moldova,o pasăre care reprezintă curajul, ferocitatea, dârzenia şi frumuseţea sălbatică.
Bibliotecara Jana Petrov le-a explicat copiilor despre influenţa umană asupra factorilor de risc pentru planeta Pământ, organizând cu vizitatorii de la Trolleybook o discuţia-dezbatere: Vara – influenţe pozitive şi negative asupra sănătăţii omului, iar colega noastră Aurelia Galiţchi-Staci a conceput şi a  propus copiilor să participe la rezolvarea rebusului cu tema specifică programului nostru: „Dezleagă şi ghiceşte Planeta Pământ!”. Sub îndrumarea ei, copiii au găsit repede răspunsurile corecte, care au reieşit din ghicitorile despre natură selectate din timp. Andrian Petrov a fost cel mai activ utilizator şi primul vizitator al Trolleybook-ului care a participat la dezlegarea rebusului.
Pe parcursul zilei mai mulţi doritori au participat şi la un concurs de creaţie cu genericul „Pom cu fructe”, moderat de bibliotecarele Aurelia Galiţchi-Staci şi Diana Alexei. Copii au colorat şi înfrumuseţat cu diferite fructe, coroana unui pom fructifer, desenat pe o coală de hârtie.
Datorită conectării Trolleybook-ului la energia electrică toţi vizitatorii au avut posibilitatea de a viziona filmuleţul în desen animat „Stăpânul cărţilor”.
În cadrul activităţii ludice, cu genericul „Descoperim Planeta Pământ!”, doritorii aranjaţi într-un cerc au aruncat mingea de la unul la altul exprimându-şi părerea ce cunosc ei despre mediul ambiant.
Copiii au mai avut parte de multă distracţie şi satisfacţie participând la diferite concursuri şi jocuri puzzle, unde fiecare trebuia să-şi aleagă câte  o imagine pentru a o completa. Participanţii au manifestat multă iscusinţă şi interes, confecţionând imagini inedite ale eroilor din poveştile citite. Cu mare uimire copii au decupat imaginea Trolleybook-ului din hârtie.
Şi încă un moment memorabil, noi am găzduit vizitatori tocmai din S.U.A. - Michael cu sora Ema şi verişorii lor au venit la Chişinău pentru a vizita Trolleybook-ul, iar elevii de la Gimnaziul din satul Lingura, raionul Cantemir sosiţi într-o excursie la Chişinău au ţinut neapărat să viziteze biblioteca mobilă, participând la manifestările culturale pe care Biblioteca „Onisifor Ghibu” le-a pregătit.
Astfel, şi în acest an, pe parcursul perioadei de vară, Trolleybook-ul oferă tuturor doritorilor accesul gratuit la servicii de lectură, informare şi recreere.
Vino, nu ezita! Merită să ştii mai multe, vei vedea lumea altfel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu