marți, 9 iunie 2015

TIMPUL. E TIMPUL continuității



Timpul este poate cea mai importantă resursă de care dispunem cu toții. A fost, este și va fi o preocupare constantă a omului, fie că vorbim de ”economisirea” timpului, fie că vorbim despre ”investirea” acestuia în activitățile utile pentru noi, fie că vorbim de un timp al continuității, de un timp al culturii.
Pe data de 9 iunie 2015, în Sala Nuciferă a Bibliotecii ”Onisifor Ghibu” a avut loc prezentarea numărului 194 al revistei de cultură contemporană TIMPUL din România.
Criticul şi istoricul literar, directorul bibliotecii „Onisifor GibuVitalie Răileanu le-a mulțumit bunilor prieteni din Iași pentru că au acceptat invitația de a veni la Chișinău și de a participa la o conferință internațională cu genericul Cele două maluri ale Prutului unite prin literatură, alături de scriitorii basarabeni.
Directorul revistei Timpul Daniel Şandru a prezentat politica editorială a revistei, care constă în formarea unei platforme unice de simplificare a dialogului dintre scriitorii din România și Republica Moldova. Astfel, pentru cititorii din Moldova, revista Timpul va deveni mai accesibilă.  În acest context, actorul Adrian Păduraru a menționat că Timpul rămâne pilonul de bază printre revistele de cultură.
Datorită redactorului-șef al revistei Timpul George Bondor publicul prezent a avut fericita ocazie să cunoască conținutul revistei. Timpul este o revistă de cultură contemporană, singura care include o secțiune axată pe filozofie și înglobează o excelentă rubrică de actualitate, o secțiune a cronicii și filosofiei politice, o rubrică dedicată literaturii, o rubrică de interviuri, pagini de poezie, dar și cronici de carte, teatru, film și muzică.
Un atu al revistei Timpul este formatul electronic, unde informația este postată și actualizată periodic. Românii de pretutindeni pot accesa revista on-line și se pot informa cu referire la viața culturală a ținutului natal.
Scopul comun al scriitorilor din Moldova pe care l-a accentuat scriitorul, istoricul literar, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei Nicolae Dabija este realizarea unui dialog eficient și constructiv între oamenii de cultură ale celor două țări. Un lucru important e ca revista Timpul să fie disponibilă și pentru cititorii de la Chișinău.  
De asemenea, în cadru acestei conferințe s-au pronunțat și personalitățile remarcante ale literaturii noastre.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu și-ar dori ca revista Timpul să conțină o rubrică permanentă în cadrul căreia criticii noștri literari să-și poată prezenta lucrările.
Poetul Ion Hadârcă este de părerea că orice s-ar întâmpla Timpul eminescian are o valoare supranațională care ar trebui păstrată și valorificată continuu.     
Scriitorul Dumitru Crudu susține că revista Timpul fiind printre primele 5 publicații culturale din Români are un impact și o valoare imensă ce reușește să capteze atenția cititorului.
Marea provocare a evenimentului a venit din partea d-lui George Bondor (redactor-șef Timpul) care a propus editarea unui  supliment dedicat realităților culturale basarabene. Această propunere a prilejuit discuții printre cei prezenți. Așteptăm cu nerăbdare editarea suplimentului și o vizibilitate cât mai mare a  literaturii din Republica Moldova.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu