joi, 11 iunie 2015

Lansarea volumului "Ale gândurilor poeme" de Tatiana Afanas-Creciun

Cuvintele mele, şoptite firesc
Şi cu atâta voinţă,
Să ştii că şi eu te iubesc
Din prima zi,
Ca pe o sacră credinţă.

(Puterea cuvintelor tale)

            Îndrăgostită de arta cuvintelor, îndrăgostită de poezie, Tatiana Afanas-Creciun şi-a plămădit din vise şi durere cel de-al treilea volum de versuri intitulat în mod original: Ale gândurilor poeme. Lansarea volumului a avut loc la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, căci unde poate fi mai potrivit să-şi sărbătorească naşterea un volum de poezie, decât în Templul cărţilor – Biblioteca?!.
            Moderatorul evenimentului a fost directorul bibliotecii „Onisifor Ghibu”, cercetătorul şi criticul literar Vitalie Răileanu, iar participanţii au fost cei mai dragi oameni ai poetei, dar şi miile de cărţi din biblioteca, care vor sluji drept mărturie pentru eternitate.
            Ale gândurilor poeme este un volum de versuri „la puterea a treia” fiind dovada maturităţii spirituale a poetei, a afirmat cercetătorul şi criticul literar Vitalie Răileanu. Tatiana Afanas-Creciun a debutat în 2011 cu o serie de poezii în revista Roua stelară, în acelaşi an publicând şi primul volumul de versuri Am uitat să uit de tine.  Iar în anul următor (2013)  a apărut cel de-al doilea volum Întoarce-mă în vreme. În 2014 i se decernează diploma pentru merite deosebite în activitatea creatoare a cuvântului artistic, pentru promovarea artei şi culturii româneşti naţionale creştine, de către cenaclul literar-creştin Cuvântul.
            „Tatiana Afanas-Creciun îşi construieşte poezia pe o idee care reprezintă o cucerire intimă, poeta nu scrie niciodată la întâmplare. Suntem în faţa unui ars poetica  disimulată, care rezumă şi prevede conturarea introspectivă, conştientă a unui stil original. (…) Poezia Tatianei Afanas-Creciun este în general contemplativ-agreabilă”, afirmă criticul literar Vitalie Răileanu, în prefaţa volumului Ale gândurilor poeme.
            Doamna Raisa Plăieşi, poetă, prozatoare şi publicistă, a mărturisit că poeziile Tatianei Afanas-Creciun au sensibilizat-o, în special, prin temele pe care le abordează, precum tema mamei, părinţilor, bunicilor, relaţiei părinţi-copii ş.a. Cel mai mult, susţine că i-a plăcut poezia Ce mai faci, printre rândurile căreia poţi citi sinceritate, dragoste şi regret: „ – Alo!/ Ce mai faci?/ – Sunt ocupată, mamă,/ Revin mai târziu.// – Alo!/ Ce mai faci?/ –Sunt în şedinţă, mamă,/ Şi nu pot vorbi….”.
            Doamna Zinaida Ambroci a remarcat rolul estetic, dar şi etic al versurilor Tatianei Afanas-Creciun, subliniind faptul că poezia De ce vrei să aleg poate fi interpretată şi ca un strigăt către acele mămici care nu se hotărăsc să aducă pe lume toţi copiii pe care-i concep.
            Din perspectiva unui psiholog, doamna Tatiana Scripta a afirmat că în poeziile volumului recent se regăseşte întreg spectrul emoţional de la zâmbet şi bucurie, până la lacrimi, durere, dor şi suferinţă: „Plânsetul este purtător de lacrimi,/ Şi de mare suferinţă.” (Purtătorul de lacrimi).
            Poeta şi jurnalista Ecaterina Iurcu-Urâtu s-a confesat că lecturând versurile incluse în volumul Ale gândurilor poeme a fost inspirată să scrie şi i-a dedicat o poezie Tatianei Afanas-Creciun.
            Diana Zlatan-Ciugureanu, licenţiată în filologie a conturat modernitatea versurilor Tatianei Afanas-Creciun, accentuând originalitatea poeziei Ce mai faci, în care o pseudodiscuţie la telefon devine un impresionant poem.

           Spre finele evenimentului, toţi cei prezenţi s-au putut bucura de un moment poetic deosebit , organizat de actorul Gheorghe Grâu, care a recitat câteva poezii cu atâta sinceritate, încât însăşi autoarea a recunoscut că a reuşit să-şi vadă poemele dintr-o nouă perspectivă.

            „Şoapte, tristeţi neînţelese, daruri vagi, suspinuri, speranţe, senzualitate fină, nemărturisită încă până la capăt, dar presimţită doar în aluzii confesive – iată nuanţele ce definsc în stadiul actual scrisul şi stilul autoarei noastre” (Vitalie Răileanu, critic literar).

            Dragă cititor! Biblioteca „Onisifor Ghibi”, are uşile deschise pentru creatori de literatură, dar şi pentru toţi cei care doresc să-şi îmbogăţească sufletele prin lectura frumoaselor poeme!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu