vineri, 20 februarie 2015

Scriitorii față-n față cu cititorii


Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat, în colaborare cu Biblioteca Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”,  o activitate de promovare a lecturii extrașcolare. Astfel,  în cadrul programului informațional / cognitiv Săptămâna Bibliotecii în Liceu  un grup de elevi ai claselor a zecea și a unsprezecea au avut posibilitatea de a participa la o întâlnire cu cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii noastre și cu poetul Traian Vasilcău.

Ghidați de profesoarele de limbă și literatură română Adelina Danu și Larisa Barbos, elevii au deschis activitatea cu un recital al versurilor poetului Traianus. Dialogul care a urmat, a scriitorului Traian Vasilcău cu elevii, a fost destul de consistent. Adolescenții i-au adresat diverse întrebări, dorind să afle cum lucrează un poet asupra versurilor sale, de unde vine inspirația și cum alege temele pe care le reflectă în creația sa. Cei mai activi au fost Sobol Ion, Timotin Jana, Șoilița Alina, Batereanu Valeria, Cantea Ion, Savin Nicoleta.

Invitatul scriitor i-a încredințat pe elevi că inspirația este omniprezentă în fiecare zi, și nu este nevoie să o caute. Doar își notează gândurile pe bilețele, apoi, la un moment dat, le definitivează sub formă de poezie. Principalele teme abordate în creația sa sunt Mama, Țara, Dumnezeu,  Divinitatea – deoarece alcătuiesc pilonii de bază ai vieții unui om și a unei societăți. În confirmarea celor expuse, poetul a citit unele poeme ale sale, care, se pare, au reușit să-i intrige, la lectura lor, pe tinerii aflați în sala de lectură a bibliotecii LT „Principesa Natalia Dadiani”

Un critic literar este același cititor, dar mai atent, al cărților editate în trecut și  recent, iar un cercetător literar, face incursiuni critice în creațiile literare ale scriitorilor din diferite perioade istorice, a ținut să menționeze criticul și cercetătorul literar Vitalie Răileanu, prezentând elevilor două volume de exegeze literare.




O deosebită valoare cognitivă are volumul dedicat cercetătorului literar, hasdeulogului Pavel Balmuș, elaborat în cadrul Laboratorului de cercetări literare și bibliografie al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, iar în cartea sa Totul la prezent ei vor regăsi informații despre scriitori de azi și creațiile lor. Autorul a citit elevilor un fragment din articolul despre poetul Traianus, în care apreciază scrierile ieșite de sub penița lui.


Bibliotecile sunt instituții care catalizează spre lectură și acest rol al lor rămâne a fi incontestabil și continuu, – a fost mesajul de final adresat participanților de Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, invitând elevii LT „Principesa Natalia Dadiani” să pășească pragul bibliotecilor cât mai des.


Ar mai fi de menționat aici că am remarcat și apreciat Biblioteca LT „Principesa Natalia Dadiani”, care deține un interior frumos amenajat și o colecție bogată de cărți, promovate cu succes de către bibliotecarele Adela Botnari și Mariana Golubenco, fapt confirmat de copilașii care veneau cete-cete, pentru a împrumuta cărți interesante de la bibliotecă.










Mai multe imagini de la această activitate pot fi vizualizate pe Pagina FB a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu