luni, 2 februarie 2015

„Dacul” (legendă istorică) de Silvia Ursache
                                                                                                           Moto
Acest popor s-a născut sub semnul Lupului,
adică predestinat războaielor, invaziilor şi emigrărolir
      (Mircea Eliade) 
  
   La sfârşitul lunii ianuarie la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea cărţii „Dacul” (legendă istorică) de Silvia Ursache. Această carte este destul de captivantă şi este recomandată pentru copii. Eroul principal, pe nume Androd este dus şi vândut în robie, unde este supus diferitor încercări. Întâlnind leul rănit într-o peşteră, Androd îl lecuieşte şi cei doi devin prieteni fideli.
   Moderatoarea acestui eveniment a fost dr. în filologie, profesoara de limiba şi literatura română Veronica Postolachi. Elevii Liceului „Mircea Eliade” clasele a VI-a şi a IX-a şi-au împărtăşit impresiile postlecturale: "Este o legendă care reflectă iubirea dintre animal,om şi natură au concis unii lectori." Elevii sunt mândri că dacii - un popor curajos şi brav, sunt strămoşii noştri.
   Directorul Editurii Silvius Libris, scriitoare Silvia Ursache, a menţionat că: "La baza acestei legende stă un caz real. Dacul a existat cu adevărat întâlnind leul într-o peşteră şi la lecuit, respectiv leul l-a salvat în lupta cu gladiatorii. " Acest devotament al animalelor a impresionat-o pe scriitoare şi a decis să scrie o nuvelă istorică pe baza acestei întâmplări.
   Scriitoarea Claudia Partole, a menţionat faptul că se bucură mult să se afle în incinta Bibliotecii "Onisifor Ghibu" la o întâlnire cu urmaşii dacilor. "Dacul" este o lucrare amplasată în timp şi spaţiu, personajele sunt bine conturate. Scriitoarea este convinsă că Silvia Ursache nu se va opri aici pentru că istoria dacilor ascunde multe taine.

   Citind acest volum, doctorandul Universităţii de Stat din Moldova, Andrei Prohin, a accentuat faptul că într-adevăr a scrie despre daci este dificil, dar e un proces foarte interesant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu