joi, 12 februarie 2015

Sănătatea este comoara pe care puţini ştiu să o preţuiască (Hipocrates)

Sănătatea este un concept superior care include aspecte privind sănătatea fizică,  mintală, intelectuală, socială şi spirituală, toate într-o strânsă legătură şi dependenţă, care contribuie la bunăstarea şi echilibrul nostru. Trăind în secolul vitezei, mereu preocupaţi de muncă şi de griji, uităm adesea de sănătatea noastră. După un timp însă, constatăm că suntem stresaţi, obosiţi sau bolnavi, lipsiţi de entuziasm, bucurie sau poftă de viaţă, iar boala nu întârzie să apară.
E mult mai simplu să previi decât să tratezi. De aceea ar trebui să avem mai multă grijă de noi, să încercăm să creăm un echilibru în tot ceea ce facem. Excesele de orice fel sau dimpotrivă, privarea noastră de anumite lucruri, sunt cele care ne împiedică să avem un organism sănătos.

În continuare vă propunem câteva volume din colecţia Bibliotecii noastre:

Bojor, Ovidiu. Pledoarie pentru o viaţă lungă / Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu. – Ed. a 2-a rev. – Bucureşti : Ed. Fiat Lux, 2002. – 256 p.
Pledoarie pentru o viaţă lungă reprezintă, într-un mod clar şi sintetic, principalele fructe şi legume şi legume cu rol benefic pentru sănătate. O altă parte a acestei cărţi conţine recomandările pentru utilizarea  fructelor, legumelor şi seminţelor pe grupe de afecţiuni. Toate organele corpului omenesc sunt prezente aici cu afecţiunile lor.

Del Toma, Eugenio. Sfaturi culinare pentru o viaţă lungă / Eugenio Del Toma ; trad. : Simona Stoleriu. – Iaşi : Polirom, 2000. – 168 p.
În această carte este expus, în termeni simpli, ceea ce trebuie să ştim despre alimentaţia corectă, câteva probleme de nutriţie care influenţează în mod direct starea sănătăţii celor care se apropie de vârsta a treia. Această cartea are drept scop să ajute cititorul său să se elibereze de obsesiile alimentare, profitând de disponibilitatea pe care persoanele de vârstă o manifestă faţă de orice fel de sfaturi privitoare la sănătatea lor.

Educaţie pentru sănătate / autor : Mircea Coroliuc. – Iaşi : Casa editorială Regina, s.a. – 176 p.
„Cunoaşte-te pe tine însuţi”
                                                  Socrate

Ghidul unui corp sănătos / coord. : dr. Yves Morin, Michel Biceron, Michel Biour ; trad. : Horia Bălan. – Bucureşti : Adevărul Holding, 2011. – 191 p.
Să ştii să te îngrijeşti înseamnă înainte de toate să te adresezi medicului, să înţelegi bine ce îşi indică şi să îi urmezi corect prescripţiile. Să ştii să te îngrijeşti înseamnă, a cunoaşte, chiar dacă doar elementar, primele manevre pentru a salva o persoană în pericol. Aceasta devine o necesitate în acelaşi timp individuală şi colectivă.

Haslam, David. Sănătatea copilului meu: ghid de simptome şi îngrijiri / David Haslam ; trad. : Marius Constantin. – Ed. a 2-a. – Bucureşti : Humanitas, 2012. – 296 p.
Cartea reprezintă un ghid practic  unic în felul său, deoarece porneşte de la simptome nu de la diagnostic cum sunt alte ghiduri. Cartea se referă la copiii de 0-12 ani şi este concepută în aşa fel ca să fie consultată rapid, oferindu-i părintelui informaţiile necesare pentru sănătatea copilului său.

Popovici, Constanţa. Dialog cu frumuseţea şi sănătatea / Constanţa Popovici. – Ch. : Universitas, 1992. – 187 p.
Sfaturi utile pentru toate vârstele:
·        Citiţi cu atenţie etichetele alimentelor. 
·        Orice dieta din care sunt complet excluse grăsimile este periculoasă pentru sănătate.
Nu consumaţi alimente amidonoase cu grăsimi sau prăjite în grăsimi.
·        Hidrataţi-vă cu minimum 2 litri de apa plata pe zi, un pahar înainte de culcare şi unul la trezire şi 6 pahare în cursul zilei.
·        Televizorul şi calculatorul îngraşă. 
·        Faceţi mişcare zilnic.


Tentori, Arturo. Combinaţii alimentare sănătoase / Arturo Tentori. – Bucureşti : Curtea veche, 2008. – 255 p.
În această carte sunt prezentate, în ordine alfabetică, sute de alimente, fiecare însoţit de combinaţiile recomandate, cele nerecomandate şi cele neutre, precum şi de note în care se găsesc alte sfaturi dietice utile. Această carte este foarte utilă. Îl învaţă pe cititor cum să combine în mod salutar mâncărurile care îi plac.

Thorton, Betty. Cele 10 legi universale ale sănătăţii / Betty Thorton. – Bucureşti : Ed. Niculescu, 2003. – 160 p.
Oricare ar fi vârsta pe care o avem, nu este prea târziu să ne creăm obiceiuri bune şi sănătoase. Dar de ce să aşteptam să ajungem în pragul bătrâneţii pentru a deveni responsabili de sănătatea noastră? Se înţelege de la sine că, în viaţă, cu cât facem mai devreme alegerile cele mai bune, cu atât mai mult sănătatea noastră va avea de câştigat şi nu doar pentru prezent, cât pentru mai târziu.

Vasilachi, Georgeta. Alimentaţia omului sănătos şi a omului bolnav (recomandări pentru cele mai diverse cazuri de boală) / Geogeta Vasilachi. – Ch. : Arc, 2008. – 356 p.
Alimentaţia raţională contribuie la ameliorarea sănătăţii omului, la prelungirea duratei vieţii şi a capacităţii de muncă. Volumul dat reprezintă o gamă largă de reţete, tehnologia de pregătire a mâncărurilor dietice, precum şi meniul pentru 7 zile. Cartea te poate ajuta să te tratezi şi să te bucuri din plin de viaţă.

Weil, Andrew. Să îmbătrânim sănătos: cum să-ţi păstrezi tinereţea fizică şi spirituală / Andrew Weil ; trad. : Steluţa Sanislau-Sălăjan. – Bucureşti : Curtea Veche Publishing, 2010. – 336 p.
Cartea dată reprezintă o carte pentru toate vârstele care urmăreşte un program în 12 paşi pentru a îmbătrâni sănătos. Autorul cărţii de faţă consideră îmbătrânirea drept un proces de schimbare continuu şi necesar care începe odată cu concepţia şi care nu este reversibil, din păcate. El ne sigură că schimbările neplăcute aduse de îmbătrânire pot fi controlate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu