joi, 9 octombrie 2014

Lansarea volumelor "Laptele negru" şi "Pe contur" de Norman Manea

 Exilul reprezintă o realitate foarte veche şi, fireşte, nu numai şi nici măcar prioritar în literatură. Exilaţii au fost dintotdeauna indezirabili pentru oficialităţile din ţara lor. Exilatul nu este un emigrant oarecare, mai întîi, fiindcă nu este de obicei o opţiune liber consimţită, iar exilul e de obicei definitiv.
  Despre viaţa în exil, despre trăirile şi dăinuirile sale a mărturisit scriitorul şi omul de cultură Norman Manea, în cadrul lansării volumelor "Laptele negru" şi "Pe contur", care a avut loc pe 9 octombrie 2014, la Biblioteca "Onisifor Ghibu".
  Istoricul şi criticul literar, directorul bibliotecii "Onisifor Ghibu", dl Vitalie Răileanu a mulţumit publicului pentru prezenţă şi s-a arătat încîntat de mult aşteptatul eveniment, menţionînd că Norman Manea este un autor bine cunoscut şi în acest spaţiu cultural românesc, iar lucrările sale, cele mai multe traduse în engleză, pot fi găsite şi în bibliotecile personale ale multor scriitori din Moldova de Est.
  Prozatorul, eseistul, criticul literar şi ziaristul Vitalie Ciobanu a mărturisit că l-a cunoscut pe Norman Manea graţie emisiunii Monicăi Lovinescu, la Radio Europa Liberă. Accentul a fost pus pe faptul că, deşi Norman Manea predă la Bard College în limba engleză, literatura sa rămîne a fi scrisă în limba română.
  Lecturînd cuprinsul volumului de eseuri "Laptele negru", criticul literar Maria Şleahtiţchii a simţit momente de revelaţie, întrucît volumul e unul dens, în care e abordată tema exilului, a holocaustului. De un interes deosebit i s-a părut atitudinea faţă de iertare a creştinismului şi a iudaismului.
  Impresiile post-lecturale au fost împărtăşite şi de scriitorul Vasile Gîrneţ, cel care a sesizat stitul sobru, grav al invitatului bibliotecii noastre.
   Volumul "Pe contur" pune în valoare aptitudinile crititcul literar, care este Norman Manea. Autorul a scris articole panorame, sinteze în care a zugrăvit aproape toate numele mari ale culturii noastre literare.
Apoi, a urmat un dialog cu publicul invitat, în faţa căruia Norman Manea şi-a mărturisit secvenţe din tragicu-i destin. Pentru el, exilul a fost o experienţă dură, o experienţă umană fundamentală, despre care se pomeneşte şi în Biblie, şi în mitologie, dar şi în contemporanietate. E un experiment pedagogic extraordinar: "Eşti zvîrlit în necunoscut. Trebuie ca din tine să apară calităţile şi defectele, ca să poţi face faţă acestei rătăciri, pribegiri nedorite. Cine reuşeşte să înveţe din această experienţă, rămîne a fi mulţumit că i s-a  dat această pacoste..."
  Norman Manea – un autor aflat pe lista scurtă a premiului Nobel pentru literatură, ne-a înnobilat în mod deosebit această seară frumoasă prin lansarea volumelor sale. 
  Surprinzătoare a fost şi impunătoarea donaţie de carte – 26 de volume, oferită cititorilor Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. 
    


    
    



    



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu